Oppskrifter

Aubergineburger

Auberginburger er utrolig lettvindt å lage! Slike mini-burgere passer godt både som forrett og som tilbehør.

Auberginer er nydelige å se på med sitt fiolette ytre og sin frodige fasong. Vi nordmenn er ikke så vant til å bruke dem, og kanskje heller ikke klar over auberginens helsekraft der den ligger.

Auberginen bidrar med en rekke levende plantestoffer: flere vitaminer og mange ulike kraftfulle antioksidanter. Det fargerike skinnet er spesielt antioksidantrikt. Denne grønnsaken er også mineral- og fiberrik. Den bidrar med mineraler vi lett kan få lite av i hverdagen, slik som kalium og magnesium. La den ikke bli liggende i butikkhyllene!

Lillafargen i auberginens skinn har fargestoffet nasunin – en viktig del av auberginens forsvar mot sopp, bakterier og skadelige stråler fra solen. I grønnsakens bittersmak finner du en av planterikets kraftigste antioksidanter, klorogensyre (CGA).  De kan slokke frie radikaler fra forbrenningen i dine mange cellefabrikker, stimulere immunforsvaret ditt, redusere oksidasjon av fettstoffer i blodet og dempe mengden hissige betennelsesstoffer i kroppen din.

  • Dyrestudier på det lilla fargestoffet nasunin viser at det kan beskytte fettsyrer i hjernecellenes membraner mot oksidering  (ref. Toxicology, 2000)

Hva gjør antioksidanter i kroppen din? Se videoklipp Den fantastiske cellefabrikken

Aubergine kan hjelpe med flere oppgaver i kroppen din:

  • Dempe gnister i blodbanen og redusere mengden farlig LDL-kolesterol
  • Dempe betennelser
  • Redusere blodtrykket
  • Styrke immunforsvaret
  • Redusere oksidering av fett i hjernecellenes cellemembraner
  • Oppnå et mer stabilt blodsukker

American Diabetes Association anbefaler auberginer i hverdagsmaten om du har diabetes type 2. Det er flott for oss alle å holde blodsukkeret stabilt og forlenge metthetsfølelsen med fibeerike og karbohydratfattige auberginer.

De kraftige antioksidantene gir en bittersmak i planten – demp gjerne den bitre smaken litt  med nydelig olivenolje, krydder og urter slik jeg har gjordt i denne retten.

 Dette trenger du til 6-7 små aubergine- cheeseburgere :

Varier gjerne med andre krydder og server denne som tilbehør til både kjøtt og fisk gjennom sommeren
  • 1 aubergine
  • Extra Virgin olivenolje
  • Paprikapulver
  • 4 tomater i skiver
  • 100-150 g fast hvit ost i skiver (jeg brukte krydret Røros-ost)
  • 1 finhakket løk
  • Trepinner

Vask auberginen og del den i 1 cm tykke skiver.

Smelt 1 ss smør i stekepannen og stek auberginen 2-3 minutter på hver side i middels varme.

Krydre skivene med salt, pepper og paprika når de er ferdig stekt. Skjær tomatene og osten i 1/2 cm tykke skiver.

Sett sammen cheeseburgerne på en stekeplate med bakepapir. Start med aubergine, så tomat, hakket løk, ost, tomat og avslutt med aubergine. Tre pinnen igjennom stabelen.

Lag resten på samme måte og bak i ovnen på 175 gC i 15 minutter. Osten skal bare smelte litt og ikke boble utover og brunes – forsiktig behandling for best mulig bevart næring