Oppskrifter

Berits betasuppe med søtpotet og linser

Næringsrik og veldig god!

Jeg forbinder høsten med betasuppe og forsøker å ta den tradisjonen videre ovenfor mine egne barn. Jeg har min mors oppskrift, har byttet ut potetene med søtpotet og linser og bruker litt mer krydder enn henne. Det er fordi jeg både synes det smaker bedre og vet at det gjør kroppen bedre.

Jeg koker gjerne en stor porsjon og setter restene i kjøleskapet slik at jeg kan komme hjem til ferdig suppe en annen dag samme uke. Velg økologiske grønnsaker der du kan og vask dem godt i stedet for å skrelle dem. Det gir både bedre smak og mer næring.

Så kan høsten nytes selv om det både regner og blåser ute.

Nyt også disse smaksrike rettene:

 

Berit N

 

Ingredienser

Berits betasuppe med søtpotet og linser

  • 1 kg svineknoke (1 laurbærblad + en liten krydderpose sort pepper)
  • 4 gulerøtter
  • 2 gule løk, finhakket
  • ½ sellerirot (ca.500g)
  • 2 øko purreløk (til sammen 250-300g)
  • 1 stor søtpotet (ca.500g)
  • 1 eske øko linser (285g)
  • 2 ss krydder (jeg brukte 2 ts hver av oregano, basilikum og koriander)
  • 1 ts cayennepepper (reduser litt om du ikke liker sterk mat)

Slik gjør du

Berits betasuppe med søtpotet og linser

  1. Skyll svineknoken og ha den i en stor kasserolle (10 liter). Dekk den med vann, ha i laurbærblad og hel sort pepper i en krydderpose og kok opp. Skum av undervegs. La knoken trekke til den er mør, dvs. omkring 2 timer.
  2. Så tar du ut knoken og skjærer den i passe biter. Vasker, skreller og skjærer grønnsaker i små terninger. Det kan være en tålmodighetsprøve, men det finnes fine redskaper å hjelpe seg med om du spør i en kjøkkenbutikk.
  3. Ha grønnsakene i kraften og kok til de er møre. Tilsett mer vann til du dekker grønnsakene (eks. 1 liter). Tilsett linser og kjøttet i terninger og smak til med krydder. Strø litt persille over ved servering. Vi spiser mine knekkebrød bakt på øko spelt til med et godt lag Smøremyk Rapskokos.