Berits Bircher müsli

Bircher müsli er en særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Den serveres i alle verdenshjørner, men er ikke så kjent her hjemme. Jeg fikk den på min bokturné i både Australia, New Zealand og Malaysia nylig og var heldig å få smake flere ulike varianter av samme oppskrift.

Bircher müsli er en særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Den serveres i alle verdenshjørner, men er ikke så kjent her hjemme. Jeg fikk den på min bokturné i både Australia, New Zealand og Malaysia nylig og var heldig å få smake flere ulike varianter av samme oppskrift.

Ingredienser

33.33 g store øko havregryn

0.67 ts chiafrø

0.33 sitron, saften av

0.33 dl vann

0.33 dl eplejuice

0.5 epler, revet

13.33 g hasselnøtter, grovhakket

0.33 dl øko rosiner

0.17 ts kanel

1.33 dl kefir/biola/yoghurt naturell

0.5 ss flytende honning

Slik gjør du

1.

Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke i 7 timer i kjøleskap, men det anbefales å la den trekke natten over for best resultat.

2.

Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med yoghurt, rosiner, honning og kanel.

Tåler du ikke melk, så bytter du ut den med andre alternativ (se under). Ha grøten over i fire skåler eller tette glass, som du så kan ta med til skole og jobb.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Benner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter. Siden den gang har grøten vært brukt i de fleste tysktalende land. Nå er den i ferd med å bli trendy verden over – prøv du også så forstår du hvorfor.

Lag gjerne flere porsjoner når du først setter i gang ettersom grøten er holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager. Nyt den til frokost, lunsj eller kveldsmat. Prøv ulike variasjoner og bruk det du måtte ha i hus.

Tips til variasjon:

Væske: syrnet melk, øko helmelk, ferskpresset eplejuice, kokosmelk, fruktig grønn te, sitronvann med litt honning.

Frukt og bær: eple, mango, kiwi, rosiner, druer, banan, appelsin, blåbær, bringebær, jordbær.

Nøtter og frø: solsikkefrø, sesamfrø med skall, chiafrø, hampfrø, gresskarkjerner, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasj, cashewnøtter.

Prøv også disse kjempegode og smarte oppskriftene:

Andre oppskrifter