Bokhvetegranola

Naturlig glutenfri frokostfavoritt med plantebasert yoghurt og friske bær.

Naturlig glutenfri frokostfavoritt med plantebasert yoghurt og friske bær.

Ingredienser

3 ss kokosfett, smeltet

2 ss ekstra virgin olivenolje

2.5 dl hel bokhvete (bløtlagt i 1-2 timer, deretter silt og skylt)

1 håndfull mandler, finhakket

1 dl kokosblomstsukker

1 ss honning

1 ts kanel

1 dl havregryn

0.5 ts havsalt

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 160gC.

2.

Bland sammen alle ingrediensene.

3.

Kle en stekeplate med bakepapir. Fordel granolaen utover bakepapiret.

4.

Stek midt i ovnen på 160gC i ca.20-25min. Følg med så granolaen ikke blir for mørk, den skal være gyldenbrun.

5.

La granolaen avkjøles på rist, den stivner til en tynn kake. Brekk opp kaken og fyll den på et lufttett glass.

6.

Server med Yokos (eller annen plantebasert yoghurt) eller gresk yoghurt og friske bær.

Bokhvete har ingenting med hvete å gjøre. Det er altså ikke et korn, men kommer fra en gressplante og er en slags nøtt. Den har nydelig nøtteaktig smak og er rik på protein. Bokhvete er særlig rik på en aminosyre som heter lysin. Denne aminosyren må du få tilført via maten fordi kroppen ikke kan lage den selv. Russerne bruker bokhvetemel i sine blinis, du finner bokhvete i franske crepes, i Japan finner vi bokhvete i nudler og i Italia har de jammen også tradisjoner for å bruke bokhvete i pasta. Hel bokhvete kan ristes i ovnen, kokes hele som ris eller til grøt. Prøv denne kjempegode og sprø bokhvetegranolaen – kanskje blir den din nye favoritt?

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Du kan spire bokhvete for å øke næringsopptaket. Spiretiden for bokhvete er 1-2 døgn. Du kan spire dem i et dørslag over en skål eller i spirekrukke. Husk å skylle 2-4 ganger daglig. De er ferdige når de har fått en liten «hale».

Nyt også disse hjemmelagde granolaene:

Andre oppskrifter