Oppskrifter

Boller med sjokoladebiter

Næringsrike hverdagsboller som skaper fest!

La meg få friste med nybakte boller med sjokoladebiter som smeltet på tungen. Bollene er vegan med min flytende Rapskokos og kokosmelk i stedet for melk. De er søtet med lavglykemisk kokosblomstsukker.

Prøv du også – dette er næringsrike hverdagsboller som skaper fest!

Nyt også disse smarte oppskriftene når du har lyst til å bake noe godt:

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter fra serien «Made By Berit Nordstrand».

Nam! Disse er vegan, melkefrie og supergode!

 

Ingredienser

Boller med sjokoladebiter

  • 1.5 dl Berits flytende Rapskokos (evt. smeltet Smøremyk Rapskokos)
  • 5 dl kokosmelk (uten tilsetningsstoffer)/ kumelk om du vil
  • ½ pk tørrgjær evt. fersk (kun 1ts tørrgjær hvis kaldheving over natten)
  • 0.5 ts havsalt
  • 1 dl kokosblomstsukker/honning
  • 1.5 ts kardemomme
  • 800 g økologisk spelt eller Dala Landhvete (finmalt)
  • 80 g BN sjokolade (80% kakao), i biter

Slik gjør du

Boller med sjokoladebiter

  1. Ta frem ingrediensene slik at de er romtempererte før du starter.
  2. Bland de tørre ingrediensene i en bolle (mel, tørrgjær, salt, kokosblomstsukker, kardemomme og sjokoladebiter). Bruker du honning, så lunker du kokosmelken og rører den inn i melka. Rør sammen Rapskokos og kokosmelk/melk. Rør det våte inn i det tørre og elt ca.5 min i maskin på laveste hastighet eller aller helst for hånd.
  3. Dekk til bakebollen med plast/bakeklede, og la den heve til cirka dobbel størrelse. Hevetiden variere alt etter romtemperatur, temperatur på væsken og hvilken type søtning du bruker. Med kokosblomstsukker kan det ta 5-6 timer, mens med honning kanskje 1,5 – 2 timer. Kaldhever du over natt reduserer du gjærmengden til 1ts tørrgjær eller 5g fersk gjær. Da brytes det ned fytinsyre i deigen, slik at mineralopptaket fra kornet øker og fytinsyren ikke irriterer en ømtålig mage.
  4. Bak ut bollene, ca 18 stykker, og la dem etterheve på bakepapir på et stekebrett til nesten dobbel størrelse. Jo større, dess luftigere. Dekk dem gjerne med et klede mens de hever.
  5. Pensle forsiktig med litt flytende Rapskokos og stek på midterste rille på 225gC i ca.10 minutter til gyllenbrune. Steketiden varierer litt avhengig av størrelsen på bollene.