Oppskrifter

Bønner i tomatsaus med bacon

En varmende, næringsrik og fantastisk god gryte

Vi bør få i oss belgfrukt hver eneste dag. De sikrer deg fiber, verdifullt protein, sink og jern når du skal redusere inntaket av rødt kjøtt. Prøv hummus under kjøttpålegget og reduser antall skiver kjøttpålegg. Ha litt kikerter eller linser i salaten og begrens mengden kyllingkjøtt, spe karbonadedeigen med linser når du lager tacokjøtt og drøy kjøttretten med en nydelig bønnepurè. Kok linsesuppe og god gammeldags ertesuppe. Og prøv denne nydelige oppskriften på hjemmelagde bønner i tomatsaus med bacon.

Fiber finnes kun i planteriket og belgfrukt som erter, linser, kikerter og bønner er naturens suverent beste fiberkilde. Vi spiser nå beskjedne 20g fiber, mens våre forfedre mest sannsynlig fikk i seg hele 50-100g fiber. World Cancer Research Fund har oppsummert mer enn 500 000 studier på belgfrukt og konkluderer med at belgfrukt forebygger kreft. Tilsetter du belgfrukt til en matrett, så vi de bidra til redusert glykemisk indeks og bedre blodsukkerregulering etter inntak.

Bønner i tomatsaus med bacon er nydelig alene sammen med litt grønn salat eller noen dampede brokkolibuketter. Den kan også nytes sammen med en ristet grovbrødskive og et stekt egg eller til et stykke kjøtt eller fisk. Vil du ha den kjøttfri, så kutter du bare ut baconbitene.

Prøv også disse nydelige rettene med belgfrukt:

 

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.

 

Ingredienser

Bønner i tomatsaus med bacon

  • 250 g tørre brune bønner, bløtlagt over natten
  • 4 skiver bacon i biter
  • 2 ss Flytende Rapskokos/smør til steking
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 løk, hakket
  • 3 ss tomatpurè
  • 1 eske øko hakkede tomater (300g)
  • 1 ss Worcestersaus (kan kuttes)
  • 1 dl vann
  • 1 dl revet parmesan
  • en håndfull fersk timian, grovhakket (evt. basilikum, koriander, oregano eller andre friske urter du måtte like)
  • havsalt og sort pepper/cayennepepper etter smak
  • 2 ss sitronsaft

Slik gjør du

Bønner i tomatsaus med bacon

  1. Skyll bønnene og slå ut kokevannet.
  2. Ha bønnene i en kasserolle, fyll på kaldt vann til det dekker bønnene og kok dem i ca. 2-3 timer.
  3. Skjær baconskivene i strimler og surr dem i en stekepanne. Sett til side.
  4. Skrell og hakk løk og hvitløk og surr dem blanke et par minutter i en stekepanne.
  5. Tilsett tomatpurè i pannen og surr videre et par minutter.
  6. Ha bønnene i en gryte sammen med bacon, hakkede tomater, worcestersaus, parmesan og vann og la det hele surre på svak varme et par minutter så smakene får sette seg.
  7. Smak til med krydder og sitronsaft.