Oppskrifter

Byggrynsgrøt

Når kulden ute biter i kinnene og vinterstormene knaker i husveggen, så er det godt å varme seg over en skål med rykende varm byggrynsgrøt.

Koker du grøten med eplebiter og rosiner og serverer den med litt mandelhakk og kanel, ja da kommer julestemningen sigende og du kan nyte mørketiden og advent.

Det sies at byggrynsgrøt er den eldste oppskriften vi har i Norge. Historien forteller at jenter som ikke kunne lage byggrynsgrøt, ikke var like ettertraktede kjerringemner. Godt at mye er endret siden det. Men byggrynsgrøten er fortsatt utrolig næringsrik og smakfull!

Selv om bygg er blant våre mest næringsrike korn, så benytter vi ressursen altfor lite. Nå til dags brukes bygg faktisk mest til dyrefôr, og brygging av øl og whiskey. Det er nesten litt rart, siden bygg er så utrolig næringsrikt og den perfekte riserstatning! Barna elsker den milde, nøtteaktige smaken.

Bygg er en flott B-vitaminkilde- lett å huske siden orden bygg starter med B. Videre er kornet rikt på fibertyper (eks. betaglukan) som kan senke kolesterolet og dempe opptaket av raske karbohydrater fra tarmen slik at du opplever et mer stabilt blodsukker.

I tillegg er slike fiber god næring for dine gode bakteriehjelpere i tarmen. God tarmhelse holder immunforsvaret godt programmert, slik at du ikke lager betennelsesstoffer i tide og utide. Det betyr forebygging og demping av en rekke helseplager, inkludert hjerte-karsykdom.

Sist men ikke minst byr bygg på rikelig med aminosyrebokstavet tryptofan, som hjernen din lager lykkekjemi av og selen som aktiverer ditt antioksidantforsvar. Bygg bedre helse med bygg!

Bygg og glutenintoleranse

Bygg er ikke glutenfri slik som naturris, bokhvete og quinoa, men gluten i bygg er nokså anerledes enn gluten i hvete. Se bare når du baker med bygg, hvor lite deigen hever seg. Graden av glutenintoleranse varierer fra person til person – mange som ikke tåler supergluten fra moderne hvete forteller at de faktisk tåler både bygg og rug.

 

Ingredienser

porsjoner

Byggrynsgrøt

 • 2.5 dl byggryn
 • vann til bløtlegging
 • 1 liter helmelk
 • 2 stk epler i terninger (ta de overmodne ingen vil ha)
 • 1 dl rosiner
 • 1 klype mineralsalt
 • 2 dl lettkokt havregryn

Slik gjør du

Byggrynsgrøt

 1. La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over.
 2. Hell av det overflødige vannet.
 3. Skrell eplene, ta ut kjernehusene og skjær dem i små terninger.
 4. Ha epleterninger, rosiner, bløtlagte byggrynog melk i en kasserolle og kok opp under omrøring.
 5. La grøten småkoke i 15 minutter til byggrynene er møre.
 6. Tilsett havregryn og la det småkoke i ytterlige tre minutter. Smak til grøten med salt.

Servèr kald melk eller yoghurt til.

TIPS: Lag desserten byggriskrem av grøtrester. Rør inn litt lønnesirup i grøtrestene og gjerne frøene av en vaniljestang. Pisk krem av fløte (uten sukker). Rør sammen grøt og krem og server med hakkede mandler og bringebær. Du kan kjøre frosne bringebær i en blender å få bringebærsaus om du vil.

Julegarnityr:

1 ts malt kanel, hakkede mandler og frø