Oppskrifter

Elggryte med skogsopp

Tradisjonsmat fra de norske skoger

Kremet elggryte med løk og sopp er vel noe av det beste man kan servere om høsten. Denne oppskriften er fra boken min “En ny start” og retten egner seg like godt til hverdags som til fest. Vel bekomme!

 

Prøv også disse smaksrike grytene:

 

Ingredienser

porsjoner

Elggryte med skogsopp

  • 3/4 kg ytrefilet eller flatbiff av elg, skåret i tynne strimler
  • 2 ss smør, til bruning
  • 1 ss tomatpuré
  • 4 klyper salt
  • 1 stor løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 500 g blandet skogsopp (f.eks. kantareller og steinsopp) børstet rene og renset
  • 3 dl lettrømme
  • 1 ss einerbær
  • flaksalt etter smak
  • nykvernet pepper etter smak
  • en liten bunt persille, finhakket

Slik gjør du

Elggryte med skogsopp

  1. Smelt smør i en stor jerngryte, tilsett tomatpuré og brun kjøttet på middels sterk varme.
  2. Tilsett salt, løk, hvitløk og sopp.
  3. Tilsett rømme og einerbær så snart løken er gjennomsiktig og mør. Skru ned varmen og la det småkoke i ca. 20 minutter.
  4. Legg på lokk og sett gryten i ovnen forvarmet til 150 graer og la den stå i ca. 2 timer eller til kjøttet er mørt.
  5. Smak til med salt og pepper.
  6. Øs elggryten på varme tallerkener og dryss over hakket persille.

Serveringstips! Server retten med mos av rotgrønnsaker. Et annet forslag er å servere retten med surkål av rødkål og rosenkål stekt i olivenolje.

Andre typer vilt kan fint brukes i denne gryten (f.eks. hjort, rådyr, reinsdyrkjøtt).