Berits blogg

En helt rå sjokoladekake!

Denne sjokoladekaken er jo bare helt rå.

Selv om «rå» kakao er forsiktig behandlet, og det er grunn til å tro at den bidrar med flere nyttige byggeklosser per tygg, er det ikke slik at brente bønner i vanlig mørk sjokolade ikke gir deg noen effekt. Det er nok snakk om ulike grader av gevinst. Det er vist god effekt i studier av flere ulike typer mørk sjokolade.

Rå sjokolade finnes i helsekostbutikk. Det følger ofte med noen oppskrifter. Men vi har lekt oss frem til vår egen favoritt rå-sjokoladekake, og den er så enkel og rå-god at jeg måtte bare dele oppskriften!

Rå sjokoladekake

Bunn:

  • 5 dl finhakkede valnøtter
  • 3,5 dl finhakkede dadler
  • ⅛ ts mineralsalt
  • ⅛ ts revet økologisk appelsinskall (kan sløyfes)
  • frø fra 1 vaniljestang
  • 1 avokado
  • 1 dl kakaopulver (jeg brukte rå øko kakao)

Sjokoladekrem:

  • 3 avokado
  • ⅛ ts havsalt
  • 1 dl kakaopulver (rå øko kakao)
  • 1 dl lønnesyrup

Finhakk nøtter og dadler. Da mener jeg finhakk – jeg har kjørt varm noen stavmiksere med å slurve med hakkingen! Hell ingrediensene til bunnen sammen i en foodprosessor med kraftige kniver eller i en bakebolle og bruk en kraftig stavmikser. Jeg kjører det sammen i 2-3 runder, så stavmikseren klarer seg.

Dekk to små (ca.11 cm) eller en stor kakeform (ca.20 cm) med bakepapir i bunnen og smør bunndeigen utover i et jervnt lag (1,5-2 cm tykt). Bland så alle ingrediensene til kremen i foodprosessoren, og smør kremen jevnt utover bunnen. Dekk formen med folie og sett kaken i kjøleskapet. Best om den får kjøle seg 2-3 timer synes jeg. Jukser av og til med en lyntur i fryseren om jeg har det travelt (les: er utålmodig).

Jeg deler opp hele kaken med pizzakniv i smale stykker og pynter enkelt med litt revet appelsinskall, hakkede nøtter eller friske bær og blader av sitronmelisse om jeg har det.