Oppskrifter

Eplepai-eple

Her kommer en smart hverdags-dessert mine barn syntes var både morsom og særdeles velsmakende.

Friske epler i kombinasjon med en sprø, paibunn fylt med sødme fra ovnsbakt eple og honning ble virkelig en vinner hos oss. Selv yngstemann ville gjerne ha to! Har du litt melne epler som ikke frister i fruktskålen lenger, så sett igang – tryll frem litt hverdagskos!

Epler med skall på kan forebygge hjerte-karsykdom

«An apple a day keeps the doctor away…»

Cellene på innsiden av blodårene dine produserer stoffer som kan utvide blodårene og stoffer som får blodårene til å trekke seg sammen. Stoffene som får blodårene til å trekke seg sammen, reduserer blodstrømmen i trange blodårer og kan øke din risiko for både avleiringer av plakk på åreveggen og tilstopping av dine blodårer.

Skallet til enkelte frukt inkludert epler og pærer inneholder flavonoiden quercetin, som kan redusere  produksjon av et stoff som får blodårene til å trekke seg sammen,- endothelin-1 (ref. Am J Clin Nutr 2008). Dermed holdes trange blodårer litt mer åpne. Slik kan «et eple hver dag» gi deg et sunnere blodtykk og forebygge hjerte-karsykdom.

Eplepaieple2

 

 

Ingredienser

Paideig

  • 2 ss kvernede linfrø
  • 2 ss sesamfrø med skall
  • 1.5 dl sammalt rugmel (evt. glutenfritt mel)
  • 2 ss smør (romtemperert)
  • 0.25 ts mineralsalt
  • 5 ss eplejuice

Fyll

  • 4 stk store epler (litt større enn en muffinsform. Gjerne litt melne som ingen vil ha)
  • 16 stk grovhakkede pekannøtter
  • 1 ss blomsterhonning / lønnesirup
  • 1 ts kanel

Slik gjør du

Paideig

  1. Bland det tørre og smuldre smøret inn.
  2. Rør inn eplejuicen og bland til en jevn deig.
  3. Rull deigen til kuler som trykkes ut i hullene på et muffinsbrett. Prikkes.
  4. Forstekes på 175 gC i 10 minutter. Imens huler du ut eplene og lager fyllet.

 

Fyll

  1. Skjær toppen av 4 store epler (kutt så du får med bunnen av stilkfestet).
  2. Fjern kjernehuset. Bruk en skarp kniv og få ut eplekjøttet, så du sitter igjen med en hul epleform med kanter på 3-5 mm tykkelse.
  3. Ha gjerne litt sitronvann inni eplene, så de ikke blir brune.
  4. Hakk eplekjøttet og bland inn hakkede pekannøtter, honning / lønnesirup og kanel.
  5. Fyll paiformene med eplefyllet og stek videre i 25 min. (til paiene løsner fra formen og synes sprø).
  6. Løsne paiene forsiktig fra formen med kniv og løft dem forsiktig opp fra muffinsbrettet med en kniv på hver side.

Avkjøles på rist. Serveres i epleformene m/litt øko rømme evt.gresk yoghurt med vaniljesmak eller en kule vaniljeis til.