Oppskrifter

Erte- og spinatpuré med laks

Mørkegrønne klorofyllrike grønnsaker gir mineraler og fytokjemikalier for en sunnere hjertekarhelse.

De gir også vitaminarbeidere og mineraler til hjernens mange cellefabrikker. Essensielle fettsyrer i laksestykket setter prikken over ièn ved å tilby umettede fettsyrer og fiskeproteiner som er gunstig både for hjertekar og for en god hjernefunksjon. 

Denne retten er ett av mange eksempler på hvordan du kan kose deg friskere på rene råvarer. Antioksidanter, omega-3-fettsyrer, kalsium, kalium og magnesium er næringsstoffer sentrale for blodtrykksreguleringen. Kaliumfattig ferdigmat og for lite magnsium fra klorofyllrike grønne grønnsaker kan være medvirkende årsak sammen med for høyt saltinntak (natriumklorid) til utvikling av høyt blodtrykk. Da må det mere til enn rene blodtrykksmedisiner; man bør tilføre kroppen og blodårene de stoffene den er «sulteforet» med for en bedring i blodtrykket. Magnesiumrike grønne grønnsaker, hele korn, bønner, fiken, dadler, nøtter, rosenkål og erter er gode ingredienser, sammen med kaliumrike hele korn, grønne grønnsaker, røtter, poteter og frukt.

Nydelig middag til deg som ønsker å oppnå et lavere blodtrykk og en bedre hjertehelse, eller ganske enkelt bare vil kose deg samtidig som du gir hjernecellene byggeklosser i form av både mineraler, aminosyrer og fettsyrer de er storforbrukere av.

Dette trenger du til 1 porsjon:

  • 100-150 gram laks
  • 100-150 g frosne grønne erter (kjøp en liten pose frosne erter)
  • 2 håndfull ferske spinatblader eller noen puter frossen spinat
  • 1 ss smør/ ekstra virgin olivenolje
  • revet muskatnøtt ev. timian
  • 1 ts øko grønnsaksbuljongpulver
  • 1/4 dl fløte (ev. H-melk, mandelmelk eller vann)

Slik går du frem:

Gi erter og spinatputer et oppkok. Slå av kokevannet. Kjør pureen sammen med en stavmikser. Rør inn 1 ts grønnsaksbuljongpulver og 1 ss smør. Smak til med revet muskat, eller gjerne timian. Tilsett væske og krydder og og la det hele putre litt. Stek laksen i en grillpanne på middels varme i 2 min på hver side.

Garnityr: Strø gjerne over revet parmesan, lettristede nøtter eller soltørkedetomater før servering.