Oppskrifter

Fargerike, ferske smoothies

Kun 5% av barn i Norge får i seg nok plantestoff fra frukt, grønt og bær hver dag.

Lager du smoothie sikrer du enklere ditt varierte inntak av nok frukt,grønt og bær.

Basisingredienser i smoothie gir en næringsrik, antioksidantbombe som styrker immunforsvaret og bedrer oppmerksomhet og konsentrasjon.

Økt inntak av frukt, grønt og bær reduserer risiko for kreft, diabetes  type 2 og hjerte-karsykdom.

Hjemme hos oss liker vi smoothies som “dessert”, eller som en super start på en travel morgen!

Tips for gode, sunne smoothies

Det finnes mange oppskrifter, og du kan sikkert dikte opp egne. For å lande på det sunne siden, ha følgende i hodet når du komponerer en smoothie:

  • Bruk 2-3 frukt med flere farver
  • Bruk ca. 100 gram av hver type frukt
  • Ikke tilsett sukker (ta bort sukkeret fra oppskriftene); sørg heller for å ha i noe søt frukt (eks.banan, søte kiwi, mango og liknende) og ikke bare syrlige frukter.
  • Bland gjerne i en proteinkilde, som skjørost, tjukkmelk eller LGG-youghurt naturell
  • Tilsett litt linfrøolje (godt for hjernefunksjonen)

Google i vei etter oppskrifter og ideer og la barna prøve seg med litt miksing av ulike smaker de liker.

Et par oppskrifter for å få deg i gang…

Berits favoritt-smoothie

Bananer med brune skall ser ikke delikat ut for barna. Jeg skreller bananen og deler den i to og legger den i fryseren. Sommerens friske bær fryses hele (usukret) i små porsjoner. Da har du smoothie-ingredienser gjennom vinteren.

4 porsjoner

  • 2dl eplejuice (helst ferskpresset, ikke fra konsentrat)
  • 2dl økologisk tjukkmelk med blåbærsmak
  • 4 frosne jordbær
  • 1/2 frossen banan
  • 2 ss linfrøolje

Fersken-og bringebær-smoothie

Drikken gir massevis av plantestoff, vitaminer og mineraler, i tillegg til proteiner og naturlig sunnt fett.

4 porsjoner

  • 3 fersken eller nektariner, skrelte og delt i biter
  • 150 g bringebær
  • 5 dl yoghurt naturell
  • 2 ss linfrøolje