Fermentert hjemmelaget ketchup

Barna vil gjerne ha ketchup på alt og du forsøker kanskje å begrense bruken fordi ketchup ikke bare er tomater, men gjerne både sukker og tilsetningsstoffer. Derfor vil jeg gjerne dele en superenkel, hjemmelaget, fermentert ketchupoppskrift med deg, så du kan la barna dine kose seg med ketchup akkurat når de måtte ha lyst.

Barna vil gjerne ha ketchup på alt og du forsøker kanskje å begrense bruken fordi ketchup ikke bare er tomater, men gjerne både sukker og tilsetningsstoffer. Derfor vil jeg gjerne dele en superenkel, hjemmelaget, fermentert ketchupoppskrift med deg, så du kan la barna dine kose seg med ketchup akkurat når de måtte ha lyst.

Ingredienser

600 g økologisk tomatpurè

0.5 dl økologisk lønnesirup

0.5 dl myse (eks. Molkosan eller Vita Biosa kjøpt på helsekost)

2 ss rå øko eplecidereddik

1 ts mineralsalt

1 ts allehånde

1 fedd hvitløk, finhakket

Slik gjør du

1.

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt.

2.

Ha ketchupen i et norgesglass med gummistrikk og lokk.

3.

La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager.

4.

Smak etter 2 dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til. Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger.

5.

Ha ketchupen i små tette glass og lagre den i kjøleskap. Bruk den som ketchup på maten, som tomatsaus i pastaretter og i gryter og supper.

Denne oppskriften ble laget i tv-serien “Bra godt” på TV 2. Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og smarte byttetriks.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Nyt smaken og vissheten om at alt fermentert gjør deg godt. Du finner flere oppskrifter på fermentert mat i livsstilsboken min “Ta vare på deg selv. 12 år yngre på 12 uker” og “Tarmens medisin“.

Prøv også:

Andre oppskrifter