Oppskrifter

Fransk biffgryte

- a la Burgund Boeuf bourguignon

Dette er en enkel og smaksrik, varmende kjøttgryte nå på høsten. Jeg har redusert litt på kjøttmengden og beriket gryta med bønner. Helt i trå med metoden ”Ta vare på deg selv-12 år yngre på 12 uker”. Gryten serverer du med ovnsbakte småpoteter, fullkornsris, mathavre, quinoa eller hjemmelaget søtpotetpurè.

Jeg har pakket gryten inn i en Wonderbag, men du kan også bruke ei dyne.

Nyt også disse smaksrike rettene:

 

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.

 

Ingredienser

porsjoner

Fransk biffgryte

  • 1 kg renskåret oksekjøtt, bog eller høyrygg
  • 2 ss Rapskokos/smør til steking
  • 1 stor gulrot, vasket og skåret i terninger
  • 1 gul løk
  • 3 ss øko spelt, siktet
  • 1 ½ ts havsalt
  • 0.5 ts kvernet sort pepper
  • 1 ss tomatpurè
  • 4 dl kalvekraft eller øko kjøttbuljong
  • 3 dl rødvin, eks. Burgundy or Cote du Rhone
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 krydderkvast (jeg brukte en liten bunt timian)
  • 1 laurbærblad
  • 150 g bacon/sideflesk i terninger
  • 350 g hele småløk
  • 2 ss Rapskokos/smør til steking
  • 1 eske øko sorte bønner, skylt og avrent
  • 250 g sjampinjong, i skiver

Slik gjør du

Fransk biffgryte

  1. Skjær kjøttet i terninger på 3x3cm størrelse. Stekes på middels varme til de begynner å bli litt brune. Bruk jerngryte med lokk.
  2. Skrell og kutt guleroten i store terninger, grovhakk løken og surr disse sammen med kjøttet i 2-3 minutter. Tilsett mel, salt, pepper og tomatpurè. Rør godt, tilsett kraft og rødvin og rør godt så du løser evt. melklumper. Evt. kan du piske ut melet i rødvinen først.
  3. Tilsett finhakket hvitløk, krydderkvast og laurbærblad, sett på lokket og pakk gryta inn i Wonderbagen, mens du fortsetter i oppskriften med å steke bacon, småløk og sopp.
  4. Skrell småløken. Sprøstek baconterningene i en stekepanne. Ta opp baconet, og sett baconet til side så det renner av seg på et papir (baconfettet skal ikke i gryta, det steker du videre med).
  5. Surr småløken pannen med baconfettet til den begynner å bli litt brun. Ha småløk, sorte bønner og bacon i kjøttgryta. Pakk inn gryta igjen og la den stå i 8-10 timer.
  6. Før servering: Smørstek soppen i skiver og ha den i gryta sammen med 2ss godt smør som du rører inn i sausen ved servering.

Server gryta til dampede brokkoli eller rosenkål og fullkornsris, byggryn, mathavre og lignende. Bon apetitt!