Featured Image

Fysisk og mental balanse

Noe av det viktigste og fineste yogaøvelser skal gi oss er å få øvd inn en mening til ordet balanse.

 

Balanse i kroppen rent muskulært, hvordan vi beveger og bruker mellom høyre og venstre side. Balanse mellom å lære kroppen å prestere og restituere, balanse inn mot nervesystem, indre organer og produksjon av ulike typer hormoner- kroppens kjemiske budbringere.

Det å finne balansepunktet inn mot senter av kroppen gjennom yoga, hjelper deg til å ikke kun bo i toppetasjen og begynne å merke at du er like mye føttene dine som tankene dine,- du må ha det både bra i magen og i pusten for å kunne nyte gode øyeblikk i eget og andres selskap.

Å trene og spise sunt kun for å spise og trene sunt blir også til en ubalanse. Vi spiser sunt og godt fordi det gjør oss godt, og det får oss til å sette pris på nye smaker og teksturer som gjør hele kroppen vår sterkere og mer velsmurt. Vi trener og beveger oss for å sette pris en kropp som både kan prestere og restituere.

Vi må engasjere kroppens støtteapparat i form av muskler og skjelett, finne frem til armer og ben, bekken og ryggrad gjennom til tider et virrvar av tanker, uleste mailer, følelser og planlegging. Yogaens mål er å oppleve mer stilhet på innsiden av oss selv. Kunne kjenne på en balanse både fysisk og mentalt som gjør oss i stand til å øve på å prioritere balanse utenfor oss selv og hvordan vi leser av verden omkring oss.

Yoga hjelper til med å dempe produksjonen av stresshormoner i kroppen slik som adrenalin og kortisol. Dette gjør at vi får mer overblikk mentalt og mer energi til våre daglige gjøremål. Mindre opplevd stress for kroppen gjør at den holder trivselsvekten, og yoga kan være med på å senke blodtrykk, kolesterolnivå og høy puls. Dette er alle faktorer for tidlig aldring og en rekke livstilssykdommer.

Vi trener altså mer enn muskler og skjelett når vi gjør yoga, vi ønsker å gjøre øvelser som allerede nevnt er pleiende for de indre organene våre, kretsløpet, nervesystemet og kjertlene blant annet. I gammel yogisk terminologi prates det om ulike lag , ulike kosas –

som kort forklart er alle de delene vi består av fra innerst til ytterst, og fra soma til psyke.

Yoga som kroppsterapi jobber ut fra at du skal jobbe med å virke bedre allerede i dag, som skal begynne å sette gode spor for hvordan kroppen din skal virke i årene fremover.

Yoga restarter kroppen hvis den er kommet i et for lavt gir, eller hjelper deg til å finne tilbake til normal hvilepuls hvis tempoet har vært for høyt over lang tid. Kroppen din har det best når den er i balanse. Når den kan skape seg gode dager og gode vaner.

Ukens sekvens:

Dette er fine balanseøvelser som gir styrke og ro, trener opp stabilitet hvis du er sterkere eller mer fleksibel på en side av kroppen. Også fint for bevegelighet i knær, hofter og nedre del av rygg. Ved å øve på fysisk balanse merker du at tankekjør må rose seg ned for å kunne fine nettopp det. Vi gir oss selv et verktøy til å oppleve stillhet.

  1. Stå med føtter samlet. Du kan ha en stol ved siden av deg, eller stå ved siden av en vegg eller et bord.

Plasser høyre fot på innsiden av venstre lår. Er dette vanskelig, så benytter du et belte for å holde foten på plass slik at du kan på sikt bli mer fleksibel i hofter og ned på knær slik at foten kan holde seg sterk og på plass på egen hånd. Husk at det strake benet står inn mot stolen.

Hvis du ikke trenger stol eller belte så kan du forlenge armene opp mot taket, slik at du jobber øvre del av rygg fra nedre del av rygg. Ta noen gode pust og skift side.

  1. Stå på matten med hender i skulderbredde og føtter i hoftebredde. Jobb brystkassen opp, hoftene bak og helene ned mot gulvet.

Sett føttene nesten inntil hverandre, og rolig løft høyre ben opp fra matten uten å miste de parallelle hoftene. Og de strake armene. Tenk at du fortsatt skal jobbe deg opp med brystkassen og skyv godt i fra med armene dine.

Gjenta med venstre ben.

  1. Sitt eller stå med føtter samlet. Flett fingre og løft hender og armer mot taket. Merk om du er sterkere eller mer bevegelig rundt den ene skulderen eller albuen. Jobb med å få begge armene til å jobbe likt.

 

Husk at noen minutters aktivitet hver dag har stor helsegevinst! Øv og bli motivert når du begynner å merke fremgang. Lykke til!

Hilsen Siri Tuseth, Satya Yoga og Satya Yogaskole