Gløggen som også gjør deg gløgg

Ettersom dette blogginnlegget var så populært i fjor, publiserer jeg oppskriftene på nydelig julegløgg også på de nye bloggsidene. Nå i adventstiden er det viktig å senke skuldrene og kose seg litt ekstra, og hva er ikke bedre da enn en god, gammeldags gløgg?

Ettersom dette blogginnlegget var så populært i fjor, publiserer jeg oppskriftene på nydelig julegløgg også på de nye bloggsidene. Nå i adventstiden er det viktig å senke skuldrene og kose seg litt ekstra, og hva er ikke bedre da enn en god, gammeldags gløgg?

Ingredienser

Blåbærgløgg

1 l fryste blåbær

1 l vann

1 dl honning

10 stk hele nellikspiker

2 stk kanelstenger

1 stk vaniljestang (delt på langs så frøene kommer ut)

2 stk stjerneanis

2 ss sitronsaft

Eplegløgg

1 liter ferskpresset eplejuice (ikke fra konsentrat)

1 stk kanelstang

1 stk anisfrøstjerneanis

8 stk nellikspiker

4 tynne skiver fersk ingefær

1 stk vaniljestang skåret på langs

Slik gjør du

Blåbærgløgg

1.

Varm fryste blåbær og vann på middels varme og gi blandingen et langsomt oppkok.

2.

Avkjøl noe, før du slår blandingen over i en foodprosessor.

3.

Kjør foodprosessoren noen minutter til du får en gjevn blanding.

4.

Slå blandingen tilbake i kjelen. Det er enklere med stavmikser, men ekkelt om det spruter blåbærsaft omkring.

5.

Tilsett sitronsaft, honning og krydder og la gløggen trekke i 15-20 minutter på laveste temperatur på stekeplaten.

6.

Vil du ha rødvin i til de voksne, bruker du kun 7,5 dl vann og tilsetter rødvin etter smak rett før servering

Eplegløgg

1.

Bland alle ingrediensene i en kjele og varm langsomt opp til like oppunder kokepunktet.

2.

La blandingen trekke oppunder kokepunktet i 10 minutter under lokk.

3.

Slå av varmen og la det hele stå å trekke i romtemperatur et par timer, så smaksstoffene får tid til å utvikle seg.

4.

Sil så drikken gjennom en sikt og oppbevar den på flasker i kjøleskapet.

5.

Vil du ha en variant med alkohol, vil en dasj rom eller litt hvitvinn kunne passe fint. Men den er også fantastisk akkurat som den er!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Oppbevar gløggen på tette flasker i kjøleskapet og varm den opp og server til venner som stikker innom. Gløggen er holdbar gjennom til over jul. Har du gløgg igjen på nyåret, er det den perfekte turdrikken på termos til både liten og stor.

Blåbærgløggen kan du helle på 1/2-litersflasker og sette i kjøleskapet. Får du uventet voksenbesøk, varmer du så bare innholdet i flasken og tilsetter gjerne også litt rødvin. Da er det bare å nyte hverandre og julen

Mens mye ferdigkjøpt gløgg inneholder tilsatt sukker og aroma, surhetsregulerende middel, fargestoffer og konserveringsmidler, kan din hjemmelagde gløgg gi deg helsefremmende urter og krydder som nellik, kanel og anis og en masse antioksidanter, vitaminer og mineraler fra epler, blåbær eller solbær om du vil. Det er artig å kunne servere “Gløgg som gjør deg gløgg!”

Les også: Hva er så galt med sukker?

Smak til med frukt, bær og krydder!

Både liten og stor koser seg med hjemmelaget eplegløgg med ekte smak av epler, vanilje og krydder.

  • Visste du at skallet til pærer og epler inneholder flavonoiden quercetin, som kan holde små, trange blodårer litt mer åpne (ref. Am J Clin Nutr 2008)? Slik kan epler være med å forebygge hjerte-karsykdom.

Blåbær er kjent for sin antioksidantkraft. Av ville bær er det bare nypen som overgår blåbæret i antioksidantkraft.  Blåbær er vist å kunne forebygge kreft, diabetes type 2, høyt blodtrykk og hjertesykdom. Blåbær kan styrke immunforsvaret og dempe betennelser og de er vist å kunne bedre hukommelsen og å bremse aldringsprosessen (ref. Am J Clin Nutr February 2011).

Da er det bare å kose seg med gløgg som faktisk også kan gjøre deg gløgg. Ønsker dere mange flotte øyeblikk til nytelse i adventstiden! 

Andre oppskrifter