Oppskrifter

Granola med kanel

Lag din egen smarte granola og spis den sammen med gresk yoghurt eller syrnet melk og gjerne litt friske eller frosne bær.

I forrige uke kunne vi lese at VG i samarbeid med Synergi Helse AS hadde testet 16 ferdigkjøpte frokostblandinger markedsført mot barn og ungdom.

12 av de 16 produktene som var sjekket fikk terningkast 3 eller mindre. Produktene som ble testet var fulle av sukker og ugunstig fett, og langt unna det vi forbinder med en sunn og næringsrik frokost. Trine Sundfør, ved Synergi Helse AS, sier mesteparten av blandingene er godteri og egner seg ikke som en sunn start på dagen. Jeg kunne ikke ha vært mer enig.

Her kan du lese mer om testen og tilsvarende tester av ulike frokost- og müsliblandinger som er utført den siste tiden.

Det er enkelt å lage din egen frokostblanding og den smaker mye bedre enn det meste du kjøper i butikken. Mens kjøpeblandinger kan inneholde vel så mye sukker som søte kjeks, får denne hjemmelagde granolaen sødme fra honning, lønnesirup og kokos.

Varier også med en tidligere oppskrift på hjemmelaget frokostblanding her.

Når raffinerte hvite kalorier fra sukker, hvit ris, moderne hvetemel og pasta skaper skyhøye blodsukkertopper, forvandles blodbanen om til en sukkerlake. Se for deg hvordan sukker klistrer seg på proteiner i både blodåreveggen, musklene og hjernen og endrer organens funksjon. Slikt søtkliss er i studier assosiert med demens, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom, diabetes, svekket syn og en fremskyndet aldringsprosess.

De langsomme karbohydratene gir derimot et langsomt og forsiktig stigende blodsukker som ikke overskrider den magiske grensen for hva kroppen sin kan tåle før det blir blodsukkerkaos. Med langsomme karbohydrater blir blodsukkeret aldri så høyt at det blir skadelig. Slike karbohydrater finner du for eksempel i grønnsaker, fullkorn, naturris, bær og frukt. De tilbyr flotte næringsstoffer du ikke vil gå glipp av. De aktiverer også et hormon som heter adiponektin, som «nekter» fett å legge seg  rundt midjen. Styr derfor unna de raffinerte hvite kaloriene kos deg med de velgjørende langsomme.

Prøv for eksempel denne protein- og smaksrike oppskriften Fra quinoa til quinola for et måltid med langsomme karbohydrater.

Bruk denne fantastiske smakfulle granolaen til både hverdags og fest. Nydelig sammen med friske bær og greskt yoghurt, eller sammen med litt iskrem til en helge-dessert. Tenk at sunn mat kan smake og gjøre kroppen så godt!

 

Ingredienser

Granola med kanel

  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1 dl lønnesirup
  • 2 ss honning
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 300 g havregryn
  • 50 g solsikkefrø
  • 4 ss sesamfrø med skall
  • 50 g gresskarkjerner
  • 100 g hakkede mandler
  • 2 ts malt kanel
  • 0.5 ts mineralsalt
  • 50 g kokosflak (kan sløyfes)

Slik gjør du

Granola med kanel

  1. Forvarm ovnen til 150gC (evt. 130gC på varmluft)
  2. Bland olje, lønnesirup, honning og vaniljeekstrakt i en stor bolle.
  3. Ha i det tørre bortsett fra kokosflakene som tilsettes underveis i stekingen.
  4. Dekk to stekeplater med bakepapir og fordel granolaen jevnt over platene. Stekes midt i ovnen i 15 minutter (alternativt begge platene på varmluft i 130gC).
  5. Strø over kokosflak og stek i ytterligere 10-15 minutter.

Serveres med gresk yoghurt eller syrnet melk og gjerne litt friske eller frosne bær.

Granolaen er holdbar i lufttett boks i opptil 4 uker.