Oppskrifter

Grove scones

Bak egne grove scones til helge-frokosten.

Lager du scones selv, kan du bruke steinmalt mel, som gir deg mer smaksrike og mer næringsrike scones fordi kornets komplekse karbohydrater og fiber forblir inntakte. Du kan også kjøpe nydelige brødvarer i økologiske bakerier. Da unngår du glutenanberiket mel, tilsetningsstoffer og mye salt i industrielt fremstilte brød.

Bruk noe byggmel i sconsene for flere byggeklosser til kroppen. Rikelig med fiber, antioksidanten selen, tryptofan, flere viktige mineraler og rikelig med vitamin B3 (niacin)

Grove kornprodukter som i grovt brød, sammalt mel og havregryn har et betydelig høyere innhold av nødvendige næringsstoffer enn raffinerte kornprodukter. Grove kornprodukter bidrar til stabilt blodsukker, bedre fettsyreverdier i blodet og forebygger både diabetes, hjerte-karsykdom og kreft.

Problemet når jeg skal gi deg oppskrift på mine scones er at jeg bare “tar hva jeg har” og hverken veier eller måler. Jeg har som hovedregel at halvparten av melet i scones skal være sammalt mel. Ellers består deigen av bakepulver, olivenolje , melk og litt salt. Du blander alt på 5 minutter og steketiden er 20 minutter på 200 C, så mens du dekker et hyggelig frokostbord er sconsene klare.

Du trenger dette til 12 scones :

  • 5 dl øko speltmel
  • 3 dl sammalt rug
  • 2 dl byggmel
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ts bakepulver
  • Omtrent 5 dl melk eller syrnede melkeprodukter – nok til at deig blir passe tykk.

Bland alle de tørre ingrediensene og rør inn olivenolje og melk. Klem deigen ut til en 2 cm tykk kake på bakepapir eller smurt stekeplate. Istedenfor hvetemel, strør jeg havregryn oppå deigen når jeg skal klemme den ut, så den ikke klisser. Skjær opp passe scones-stykker med en pizza-kniv og prikk alle sammen tet-i-tett med en gaffel. Stekes 20 minutter på 200 C. Avkjøles på rist.