Oppskrifter

Helt rå bærterte

Et rågodt alternativ for de mange små som ikke tåler hverken egg, melk eller gluten.

Helt rå bærterte – (uten egg, melk og gluten)

Stadig flere ser etter «mat uten» på grunn av matintoleranser og allergier. Noen er også av den overbevisning at ren plantebasert føde er best. For de mange små som ikke tåler hverken egg, melk eller gluten, så kan det by på en utfordring både med iskrem og kaker. Prøv denne bringebærterten neste gang dere får lyst på noe søtt. Den har en aldeles nydelig sødme fra bunnen og cashewkremen og friskhet fra bær i sesong. Ettersom det er honning i oppskriften er den ikke vegan.

Terten bidrar med skjøre, umettede fettsyrer, plantestoff, vitaminarbeidslag og mineralverktøy – byggeklosser som forbrukes for å holde våre cellefabrikker vedlike og produksjonen på topp. Du får ytterligere smarte byggeklosser fra kokos, se mer (link kokosfett KAN). Et passende stykke av denne kaken kan med andre ord pirre både gane og kropp.

Med tilstrekkelig umettet fett blir det lettere for hjernen å holde fokus, lagre minner, dempe uro og skape god sinnsstemning. Du kan lese mer om mat for optimal sinnstemning, konsentrasjon og hukommelse i boken Mat til Sinns.

Forskjellige nøtter inneholder litt ulike byggeklosser, så det er flott å bruke alle mulige slag. Sikre deg også magnesiumrike gresskarkjerner. Jeg anbefaler en liten håndfull usaltede, blandede nøtter og frø hver dag!

Nysgjerrig på mer kunnskap om hvordan du kan kose deg med mat for best mulig sinnsstemning, konsentrasjon og hukommelse? Prøv e-kurs Smart hjernemat! 4 uker til bedre hjernekjemi til kun kr. 249,-

 

Ingredienser

Bunn

  • 2.5 dl rå mandler
  • 2.5 dl rå cashewnøtter
  • 20 dadler
  • 0.5 dl kokos

Cashewkrem

  • 2.5 dl cashewnøtter
  • 2.5 dl kokosmelk
  • 2 ss honning
  • frøene fra én vaniljestang
  • bær til pynt

Slik gjør du

Bunn

  1. Legg mandler og cashewnøtter i vann i 30 minutter.
  2. Slå ut vannet.
  3. Ha alle ingrediensene til bunnen i en blender og kjør på medium hastighet til du får en deigete konsistens.
  4. Trykk deigen ut i en passe stor kakeform kledd med bakepapir både langs bunn og kanter.
  5. Sett kakebunnen kjølig.

Cashewkrem

  1. Ha alle ingrediensene til fyllet i blenderen og kjør på høy hastighet til kremaktig konsistens.
  2. Hell kremen over kakebunnen og pynt med friske bær.
  3. Har du ikke friske bær, kan du godt smøre rørte bær/syltetøy som et eget lag under cashewkremen eller du kan skjære opp det du måtte ha tilgjengelig av frukt.