Oppskrifter

Hjemmelaget tomatsuppe

Tomatsuppe - kanskje den pulversuppen flest barn spiser?

Tomatsuppe fra pose er en klassiker fra mang en barnehage. Denne hjemmelagde versjonen er lett å lage, og kan tilsettes kokte linser for å bli enda sunnere.

«Av lycopen, blir du lykkelig og pen» – en memoteknikk for å huske den viktigste antioksidanten i tomater.

Lycopen (rødfargen i tomater) er en kraftig antioksidant, som beskytter cellene fra frie radikaler «gnister» (laddete oksygen-atomer). Antioksidanter reduserer risiko for kreft, hjerte-karsykdom, diabetes og mange andre lidelser. Antiosidanten lycopen oppkonsentreres i prostata-kjertelen hos menn og kan i tillegg bidra til å redusere risiko for prostata-kreft.

Visste du at kroppen tar opp lycopen bedre fra oppvarmede tomater?

Du trenger dette til hjemmelagde tomatsuppe:

  • 2 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 500 ml grønnsakskraft eller buljong (økologisk uten glutamat best)
  • 2 bokser finhakket hermetisk tomat (400 gram per boks)
  • 1 ts tørket basilikum
  • 2 ss rømme (økologisk rømme fra Røros tåler oppvarming!)
  • salt og pepper etter smak

Slik går du frem:

Fres sjalottløk og  hvitløk i smøret. Tilsett  hvetemel og rør klumpefritt. Deretter tilsettes buljong, to bokser finhakket tomat og en teskje tørket basilikum. La det hele småkoke i 5 min. Tilsett rømme og til slutt  salt og pepper etter smak. Kjør stavmikseren gjennom suppen til den blir gjevn.

Før servering tilsettes en neve finhakket bladpersille. Kjøttboller og/eller  terninger av hvitost, egner seg utmerket i denne suppen. Eggebåter er mine barns favoritt.

Linser inneholder nyttige næringsstoffer for hjernen, som jern, B-vitaminer og sink.

Linser serverer jeg gjerne ved siden av, slik at de som liker dem kan forsyne seg.