Oppskrifter

Hvitvinsdampede blåskjell

Blåskjell er en sommerfavoritt for mange - også for meg.

De lokker frem mangt et minne om blåskjellgryter i fjæra en sen sommerkveld. Damper vi blåskjell får vi litt sommerfølelse selv i kjølig sommervær. Blåskjell er rimelig og utrolig næringsrik mat vi burde være flinkere til å benytte også i hverdagsmaten. Hva med hvitvinsdampede blåskjell som tilbehør neste gang du serverer fisk? Hva med litt blåskjell i fiskesuppen?

 

 

TIPS til hvordan får mer blåskjell inn i hverdagsmaten:

  • Fullkornspasta med pesto og hvitvinsdampede blåskjell
  • Hvitvinsdampede blåskjell hvor du tilsetter andre fiskebiter i kraften og får fiskesuppe
  • Hvitvinsdampede blåskjell til alle typer fisk,- skyen fra blåskjellene bruker du som saus til fisken
  • Lag en salat av ulike salatblad, tomat, avokado og oliven. Bruk både reker, laks og dampede blåskjell. Riv masse parmesan over. Vinaigrette av olivenolje, hvitløk og sitron (ca 4 ss olje per ss sitron)
  • Tre blåskjell på grillspyd sammen med reker og fiskestykker
  • Pizza med røkt laks, reker og dampede blåskjell. Creme fraiche og oliven er nydelig på pizzabunnen. Strø ruccolasalat over ved servering.

Hvitvinsdampede blåskjell

Dette trenger du for 2 personer:

  • en håndfull bladpersille
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 1/3 finhakket chili
  • 2 ss olivenolje til steking
  • 10 cherrytomater
  • 1/2 økologisk sitron (du skal bruke skallet)
  • olivenolje til steking
  • 1 dl hvitvin
  • 1 dl fløte
  • 1 kg blåskjell

Rens og finhakk hvitløken. Riv skallet av sitronen og del sitronen i småbiter (skjær av mesteparten av det hvite under skallet slik at bare selve sitronkjøttet blir med). Del cherrytomatene i to. Bruk gjerne også vanlig tomat delt i båter.

Sjekk blåskjellene: Er skjellene åpne, så kaster jeg dem, ev. jeg gir dem et kakk og ser om de lukker seg. De lukkede blåskjellene skrubbes. Blåskjell du kjøper i nett hos fiskehandleren er gryteklare, og trenger bare skylling. De må imidlertid også sjekkes for knuste og åpne skjell – de kaster du.

Surr hvitløk, chili og persille på middels varme i olivenolje i en wok, gryte eller panne med høye kanter. Tilsett hvitvin og la det hele putre i 4-5 minutter. Ha blåskjell, sitron og tomater i woken, sett på lokk og la det småkoke 7-8 minutter. Nå skal alle skjellene ha åpnet seg. Tilsett fløte, revet sitronskall og litt fersk dill og server med det samme. Du setter woken på bordet  og nyt. Perfekt for en romantisk sommerkveld! Servert i små skåler er retten flott som forrett til fire.

Tilsett gjerne også 1/2 hakket løk og 1/2 rød chili sammen med hvitløken når den skal surres, for enda litt mer smak.

TIPS: Nyt flere enkle, herlige fiskeretter som dampet hvitfisk, kremet fiskesuppe, eller råmarinert fisk.