Featured Image

JUST DO IT

«Jeg starter med trening på mandag… eller kanskje om 14 dager, da passer det bedre tror jeg…».

Det er få ting jeg hører flere unnskyldninger om enn trening.

«Har ikke tid. Liker det ikke . Får det ikke til. Er ikke noe for meg.» Etc etc.

Den nødvendige lykkepillen

Trening, eller fysisk aktivitet, er en av få snarveier og det nærmeste du kommer en naturlig lykkepille. Forskning har gang på gang vist hvor mange helsegevinster fysisk aktivitet faktisk har. Det kan påvirke blant annet:

  • Blodtrykk
  • Vekt
  • Humør
  • Søvn
  • og ikke minst levealder, som Berit skriver om i boken sin.

Norsk Kiropraktorforening har alltid hatt et slagord som lyder “Et liv i bevegelse”. Det beskriver vår visjon om hva helse egentlig er. Med mange gode argumenter og postitive effekter for kroppen vår er det vanskelig å forstå hva det er som gjør at vi ikke klarer å gjennomføre regelmessig trening.

De fleste vet jo egentlig alt dette fra før. Likevel har vi 1000 unskyldninger for hvorfor vi ikke trener. Treningen i seg selv er lett nok, men det å sette av tid og prioritere det oppleves for mange som en enorm terskel. Eller “dørstokkmila” som noen kaller den.

Både for å begynne, men ikke minst for å opprettholde trening, må man finne en lystbetonet aktivitet. Det å bare trene for å gå ned i vekt eller for å få sommerkroppen er veldig kortsiktig. I disse tilfellene kjører man seg selv ofte så hardt at man blir lei, og tar «pauser» for så å begynne forfra igjen etter noen måneders «pause».

Finn din måte å trene på

Først og fremst: Det er ikke så viktig hvilken type trening eller aktivitet du driver med bare du liker det, og gjør det…

Det å komme igang er ofte tyngst. Du må gi prosjektet en sjanse. Jeg har hørt utallige pasienter som plutselig ELSKER trening etter at de først har kommet igang. Det var jo helt ok! Alle på treningsstudioet var ikke duster og treningsnarkomane. Det var gøy og deilig! For ikke å snakke om tilfredsheten etterpå!

Det finnes idag utallige muligheter for trening. Treningsstudioer finnes overalt. Utetrening i små grupper à la carte, private PT timer, idrettslag med trening for voksne også, you name it. På youtube finner du videoer du kan følge med både yogatimer og all slags hjemmetrening – GRATIS! Du kan løpe eller sykle hjemmfra, det er også gratis. Tilbudet er uendelig og i alle prisklasser og utgaver.

I Berits bok har vi beskrevet ett enkelt styrke-og yogaprogram du kan gjøre hjemme. Vil du slippe å trene med mange andre er jo det ideelt. Likevel synes mange det er vanskelig å komme igang. Mange stiller store krav til seg selv og føler at det uansett aldri blir nok, og tenker at da er det ikke noen vits å starte. Men det er det! Bare litt er uendelig mye mer enn ingeting. Bare det å trene 1 time i uken, eller klare å ta en joggetur eller en rask gå tur på 20 minutter er så utrolig mye bedre enn å ligge på sofaen. Helsegevinstene kommer bare du reiser deg opp.

Prioriter deg selv – familie og venner fortjener det.

Så finnes det folk der ute som er den rake motsetningen; de som er avhengige av trening, de vi kaller treningsnarkomane. Dette er jo også vanlige mennesker som har barn, studerer eller har krevende og stressende jobber, med liten tid. Hvordan og hvorfor får de det til? Jo, de PRIORITERER. Disse har bestemt seg for at de må få til trening i hverdagen. De er gode på å planlegge ukene sine og ser ofte på treningen som like viktig som jobb. Forskning viser at de som jobber mest, trener mest og har best helse. Jo mere du gjør, jo mer får du gjort…

Jeg ser ofte i praksisen min at menn er flinkere til å prioritere trening. Kvinner tar ofte mer ansvar for famile og jobb og får lettere dårlig samvittighet om de tar egentid til trening. Men de ofte glemmer er prinsippet om “oksygenmasken”. Det at man må hjelpe seg selv før man kan gjøre noe for andre. Det at man blir et bedre menneske i form av venn, partner, foreldre og kollega når man tar vare på helsen sin gjennom blant annet trening, er det mange som overser. Med treningstid får du stresset ned. Du får egentid og du investerer viktig tid i helsen din. Til slutt men ikke minst får du gode mengder endorfiner. Det produseres nemlig et lykkehormon (endorfiner) i kroppen når du trener. Det er kroppens egen lykkepille. Disse endorfinene kan vi bli avhengig av. Hvem har vel ikke opplevd hvordan en rask gåtur eller treningsøkt har blåst bort problemer og bekymringer. Kanskje man til og med har funnet løsningen på et problem eller man har tatt en viktig avgjørelse, fordi hjernen fikk pusterom og tid til å tenke klarere.

Så hvordan overkomme dørstokkmila?

Du må bestemme deg for hva du vil prøve, når og med hvem. Sett det inn i timeplanen. Gjør det like viktig som jobb og andre møter.

  • Ikke begynn for hardt ut.

Øk på heller etterhvert, og se at du klarer å følge opp.

  • Ha det gøy.

Finn ut hvilken treningsform du kan like og prøv det. Det værste som kan skje er at man ikke liker det. Da kan man prøve noe annet. Kanskje du også bør prøve noe du tror du ikke liker. Noen ganger er ting annerledes enn vi tror.

  • Treningsavtale

Noen trener for å være sosiale og liker å trene med andre. Å ha en avtale om å trene med noen gjør at man forplikter seg til å komme. Du kan jo ikke være den som skulker unna! Samtidig kan du være med venner og gjøre noe positivt sammen. Eller du kan trene sammen med barna, din kjære, venner eller andre. Tenk så mange DU kan hjelpe i gang med aktivitet bare ved å bruke ditt eget behov for fopliktelse for å komme deg ut på trening ! Dette er vinn-vinn for alle !

  • Treningstøy og sko

Invester i litt nytt treningstøy, slik at du føler deg vel når du trener. Det trenger ikke være så dyrt, men husk at god kvalitet varer lenger.

Og sist, men ikke minst…

JUST DO IT.

 

 

Hlsen Eilif Harloff,

Partner Eurekakiropraktikk Helhetsgården