Helse

Kosemat for immunforsvaret

I disse influensatider er det ikke bare god håndhygiene, hosting i albuen og vaksinering som kan beskytte oss mot leie virus.

Vi kan hjelpe forsvarsstyrken av snille bakterier i magen og hæren av immunceller i blodårer og vev ved å tilføre rikelig at råvarer de trenger i kampen.

Immuncellene trenger mange ulike byggeklosser og levende plantestoff tilført for å yte maksimalt for oss. Når kampen er vunnet skal betennelsesødeleggelsene ryddes opp – en aktiv prosess som matgrep også kan styrke. Utrolig flott at vi kan kose oss med nydelige smaker fra næringsrik mat som samtidig bedrer vår motstand mot både virus, bakterier, betennelsesplager og kreft.

Fordøyelse og immunforsvar

Byggeklosser og plantestoffer i maten bli lettere tilgjengelig for kroppen hvis vi sikrer en best mulig fordøyelse i mage-tarm. Enzymer i munnhulen, syre i magesekken og snille bakterier i tarmen gjør byggeklossene tilgjengelige for opptak. Kos deg og tygg maten godt ! Immuncellene beveger seg rundt fra lymfeknuter og milt til blodårer og vev. Mens de er på veg forbi tarmen, blir de programmert og styrket til kamp av både snille bakterier og plantenæring du måtte ha spist.

Syrnet melk og yoghurt med melkesyrebakterier er probiotika som  styrker den snille bakteriefloraen i tarmen, slik at immunceller effektivt styrkes til kamp.

  • En RCT viste hele 55% redusert sykefravær hos svenske fabrikkarbeidere som spiste en daglig porsjon yoghurt tilsatt melkesyrebakterier over en periode på 80 dager (ref. Tubelius Py et al., Increasing work-place healthiness with the probiotic Lactobacillus reuteri: A randomised, double-blind placebo-controlled study, Environmental Health: A Global Access Science Source 2005)

Levende plantestoffer

Levende plantestoffer fremmer også veksten av snille bakterier i tarmen. Mange ulike typer plantestoff virker i tillegg som antioksidanter, idet de slokker gnister eller frie radikaler fra forbrenningen i alle kroppens celler. Når immunceller bekjemper virus og bakterier øker produksjonen av slike gnister som må slokkes fortløpende.

Ved å spise flere fargerike grønnsaker, urter og bær kan vi beskytte skjøre fettsyrer, DNA og enzymer mot gnistskade, og styrke innsatsstyrken til hæren av immunceller. Velg gjerne bittersmak f.eks. i grønnkål fremfor søtsmak, da plantenes immunstoff finnes rikelig i bittersmaken.

  • Lave inntak av vitaminer med antioksidantkraft er i studier assosiert med nedsatt lungefunksjon (ref. F.D.Gilliland et al., Childrens lung function and antioxidant vitamin,fruit,juice,and vegetable intake, Am J Epidemiol,2003).

Hvitløk er vist å styrke immunforsvaret både mot infeskjoner og mot kreft. Forbindelsen allicin har fått mye av æren så langt. En fersk Cochrane-rapport oppsummerer at hvitløk har betydelig effekt i å forebygge forkjølelser, men flere kontrollerte studier kreves for å vise hvorvidt hvitløken forkorter sykdomsforløpet eller demper plagene når du først er blitt forkjølet ( ref. Lissimann E. et al., Garlic for the common cold, Cochane Database, March 2012).

Les også: Spis en regnbue

10 tips til kosemat for immunforsvaret

  1. Hummusdip til staver av fargerike grønnsaker (husk oransje og grønne grønnsaker)
  2. Grønn salat med f.eks. babyspinat, rukkolasalat, spirer, vårløk, mange fargerike grønnsaker, tomater, gjerne også bønner, kokte byggryn eller quinoa, hakkede mandler, paranøtter og gresskarkjerner
  3. Sjokoladenøtter av mørk sjokolade (80% +) og usaltede nøtter/frø – velg gjerne mandler, gresskarkjerner og paranøtter
  4. Grønn smoothie, velg gjerne mørkegrønne farger, som babyspinat, rukkola og grønnkål. Rød bær smoothie kan også tilsettes noe grønt!
  5. Rød smoothie, med fargerike bær og syrnet melk eller yoghurt (uten tilsatt sukker), samt litt kaldpresset linfrøolje
  6. Havregrøt med kvernede nøtter og frø (eks. linfrø, sesamfrø, valnøtter, paranøtter) og hvetekim strødd over.
  7. Fruktsalat variert med kiwi, eple, appelsin/klementin, blåbær/ solbær/multer, mango, cantaloupemelon, vannmelon – gjerne m/ yoghurt tilsatt melkesyrebakterier og hakkede nøtter over.
  8. Et tapas-fat med knekkebrødbiter, røkt laks, spekeskinke, rømme m/sennep og eggebåter.
  9. Grønn te med 1 ts honning og litt revet ingefær
  10. Grønnkålkrisp
Neste uke

Tema neste uke blir enkle middager som kan styrke immunforsvaret, med fokus på betydningen av proteiner og naturlig fett i det å opprettholde et sterkt immunforsvar. 

– Med ønske om mer nytelse og mindre snue! –