Berits blogg

Lammekraft til kjøttsuppe

Smaken av høst

Ingenting smaker mer høst enn kraftsupper, fårikål og frikasse av høstens lam. Du fyller bare en stor kjele med kraftbein og grønnsaker, så lager du nydelig kraft. En kraft som fyller dine minerallager, smører dine ledd, styrker ditt immunforsvar, din sinnstemning, konsentrasjon og hukommelse – noe buljongterningen ikke kan skilte med!

Dine bein er ditt minerallager – derfor kan også bein fra dyr by på mineralrikdom. Bruk kraftbein fra okse, lam eller gårdskylling og trekk kraft hjemme. Du får tilgang til både mineralrikdom og helende gelatin- kraftsuppe kan med rette kalles superfood.

Smidige og godt smurte ledd er avhengig av gode kollagenleveranser til sener og leddbrusk. Kraftsuppen trekker ut kollagen og glykosaminoglykaner fra kraftben og brusk, som du kan nyttiggjøre deg for sunnere ledd. Kollagenet benyttes også når cellefabrikkene dine skal bygge nytt bein, erstatte ødelagte fibre i huden, vedlikeholde blodåreveggen og produsere hår. Som så mye annet, kan glykosaminoglykaner også kjøpes i pilleform – da mister du nok en synergi av andre byggeklosser du får i deg ved heller å kose deg med næringsrik kraft.

Kjøp hel kylling i stedet for kyllingfilet neste gang, trekk kraft på beina, la den trekke lenge så den blir rik på smak og frys ned som isterninger. Bruk terninger av redusert kraft i supper, sauser og gryter – så kan både ganen, kroppen og toppen fryde seg!

Litt vineddik eller eplecidereddik i vannet trekker ut enda flere mineraler fra kraftbeina. Hvis du kverner litt pepper i suppen kan du i tillegg øke opptaket av mineraler i kroppen din, kanskje med flere hundre prosent. Bon appetitt!

TIPS:

  • Samle på bein: Kyllingskrog, lammelår, lammekotelettbein , oksebein (ikke svin). Oppbevar dem i en frysepose i fryseboksen. Etter en stund har du nok til en kjele kraft. Trekk også fiskekraft på rekeskall!
  • Sil kraften og ha i det du vil av ingredienser i en suppe eller trekk videre til buljong som du fyller på glass. Sett glassene kaldt umiddelbart, slik at gelatinet stivner. Deretter setter du dem i frysen.

Bruk kraften supper, sauser, pureer, stuinger, gryteretter og til”drikkebuljong”. Trekker du kraft en gang i måneden så greier du deg helt uten kunstige buljongterninger.

 

Ingredienser

Lammekraft ti kjøttsuppe

  • 800 g kraftbein av lam
  • 2 laurbærblader
  • 1 ts hel pepper
  • 1 ss timian
  • 0.5 dl eplecidereddik
  • 3 gulrøtter
  • 2 gule løk
  • 0.5 sellerirot

Slik gjør du

Lammekraft ti kjøttsuppe

Spøre i kjøttdisken etter kraftbein av lam.

  1. Forvarm stekeovn på 220 grader (grill).
  2. Hell beina utover en stekeplate og grill lammebena midt i ovenen til de bruner seg litt (ca.20 minutter).
  3. Ta dem ut av ovnen og legg i en stor kjele.
  4. Vask og skjær grønnsakene i store biter, og ha alle ingrediensene i kjelen. Pepper kan du ha i en linpose eller pepperbeger. Hell kaldt vann og eplecidereddik over (til det dekker alt, 1-2 liter). La stå 1 time.
  5. Kok opp, og skum av. La det trekke/småputre i 4 timer. Sil kraften.
  6. Tilsett grønnsaker etter smak i små terninger- eks. revet hodekål, grønnkål, gulerøtter, søtpotet, selleri ol. og biter av lammekjøtt.
  7. Kok opp og trekk i ytterligere i 15-20 minutter til grønnsakene er møre. Server med flatbrød av byggmel og godt smør. Så kan bare høststormene suse!