Lussekatter

Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Lussekatter baker man først og fremst til Luciadagen 13. desember, men disse er så gode at du helst vil spise de gjennom hele adventstiden.

Ingredienser

Lussekatter

200 g smør (klaret smør, plantebasert margarin)

7 dl øko helmelk

25 g fersk gjær

1 g safran (gurkemeie kan også brukes)

2 dl rårørsukker

0.5 ts havsalt

2 ts kardemomme

1 kg øko spelt, finmalt

øko rosiner til pynt

Slik gjør du

Lussekatter

1.

Smelt smør i en kasserolle, tilsett melken og varm til

2.

37 grader. Rør inn safran.

3.

Smuldre gjæren i en bolle og hell litt av den lunkne væsken over. Rør så ut gjæren før du rører inn resten av væsken.

4.

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland. Bland i det våte og elt på laveste hastighet eller for hånd.

5.

Dekk bakebollen med plast og sett den til heving på et lunt sted i ca 1 time.

6.

Elt deigen for hånd på et melet underlag. Del den i passe bolleemner. Deigen holder til ca. 20 store eller 30 små lussekatter.

7.

Kle to stekebrett med bakepapir.

8.

Form til forskjellige figurer og legg dem på stekebrettene.

9.

Dekk med klede og etterhev ca 1 time.

10.

Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med egg.

11.

Stekes midt i ovnen på 225 gC i 10-12 min til gyldenbrune.

12.

Avkjøl på rist.

Så er det bare å øve på sangteksten, laste ned melodien og glede seg til luciafeiringen.

 

 

Tips

Nyt også disse smarte oppskriftene:

Andre oppskrifter