Berits blogg

Mango delight

Hva med en nydelig dessertopplevelse som utelukkende gir kroppen byggeklosser den har bruk for? Forbered dine smaksløker… Cashewnøtter byr på mer enn nydelig smak i...

Hva med en nydelig dessertopplevelse som utelukkende gir kroppen byggeklosser den har bruk for? Forbered dine smaksløker…

Cashewnøtter byr på mer enn nydelig smak i salater og wokretter, de egner seg ypperlig som nøttebunn. Nøttene som vokser på undersiden av hvert sitt cashew-eple byr på mer enn 80 ulike næringsstoff og er flotte kilder til både umettet fett, aminosyrer og mineraler som kopper, mangan, magnesium og fosfor.

Bare 35 gram cashewnøtter dekker 30% av ditt daglige behov for aminosyren tryptofan. Av tryptofan lager hjernen serotonin som løfter humøret.

Mange har en oppfatning av at cashewnøtter er veldig fete, mens de faktisk er en av de magrere nøttesortene. Fettet er imidlertid særdeles sunt – hele 75% umettet. Av det umettede fettet er omkring 75% den sunne enumettede fettsyren omega-9 eller oljesyre, som vi også finner mye av i olivenolje.

Omega-9 er bra for hjertet fordi den senker mengden triglyserider i blodet og små, tettpakkede LDL-partikler som ellers lett avleirer seg i blodårene. Diabetikere har gjerne forhøyede nivå av triglyserider og kan med fordel kose seg med en liten neve rå, usaltede cashewnøtter om dag.

Når man slår sammen resultatene i fire store epidemiologiske undersøkelser (Adventist Health Study, Iowa Women’s Study, Nurses’ Health Study og Physician’s Health Study) ser det ut til at personer som spiser nøtter minst 4 dager i uken kan ha opptil 37% redusert risiko for hjerte-karsykdom, sammenliknet med de som sjelden eller aldri spiser nøtter. (ref. British Journal of Nutrition 2006)

Les også: Rett fett, det er ikke ett fett

Her følger oppskriften på tidenes dessertopplevelse!

Dette trenger du til 6 personer:

  • 2 dl cashewnøtter
  • 1 dl tørket aprikos, bløtlagt
  • 6 kuler iskrem av vaniljeis
  • noen håndfull blåbær rett fra skogen, evt. ett lite beger (ca.100g)
  • 1 godt moden mango
  • 2 kiwi

Bløtlegg aprikosene i 30 minutter i vann. Jeg velger økologiske bl.a. for å unngå tilsatt svovel. Slå av vannet og kjør dem i en foodprosessor til de får en deiget konsistens. Ha aprikosdeigen opp i en bakebolle. Kjør nøttene i foodprosessoren til nøttemel. Bland nøttemelet inn i aprikosdeigen. Isteden for aprikos kan du også bruke dadler eller fiken som naturlig søtt.

Rens mangoen og mos den til purè med en stavmikser. Sett den til side. Rens kiwi og hakk dem i småbiter. Rens blåbær.

Sett en pepperkakeform på en plastfjøl. Trykk 3 ss kakedeig ned i pepperkakeformen til du har en rund liten kakebunn. Fjern formen. Lag en kule vaniljeis som du trykker litt flat, så den passer oppå kakebunnen. Pynt med 2 ss mangopurè, hakkede kiwi og blåbær på toppen og server.