Berits blogg

Min mormors fiskegrateng

Himmelsk fiskegrateng etter oppskrift fra min mormor. Velbekomme!

Fiskegrateng er en tradisjonell fiskerett her i landet og en sikker middagsfavoritt blant store og små. Fra gammelt av var fiskegrateng en rett man lagde for å få brukt opp fiskerester fra gårdagens middag. En fiskegrateng med masse fisk og egg gir kroppen mange viktige næringsstoffer som den trenger, og sammen med tilbehør som eggesmør, småpotet og raspet råkost av gulerøtter, kålrot og eple, blir dette et fullverdig og smakfullt måltid.

Fersk skrei har endelig ankommet de fleste fiskedisker rundt om i landet i disse dager, så hvorfor ikke kjøpe litt ekstra slik at du også kan lage og nyte en deilig fiskegrateng. Dette er en flott rett å utnytte kokte fiskerester i. Hvit fisk som sei, hyse, torsk, skrei og til og med rester av lutefisk kan brukes.

Torsken er proteinrik med høyt innhold av jod og selen.  Torskens høye innhold av jod og selen sikrer dessuten en god skjoldbruskkjertelfunksjon og en optimal forbrenning. Den bidrar også med vitamin E og D. Les mer om fiskens mange smarte byggeklosser her og om smart hjernemat her.

TIPS: Fiskegratengen kan gjerne fryses ned i porsjonsstørrelser, så lag en stor porsjon og du har lettvint middag til travlere dager.

Mine barn elsker vår hjemmelagde fiskegrateng etter oppskrift fra min mormor, og den deler jeg med glede med deg også. Håper det smaker. Velbekomme!

 

Ingredienser

porsjoner

Min mormors fiskegrateng

  • 4 dl kokt fisk, renset for skinn og bein
  • 50 g smør
  • 4 ss finmalt øko. spelt/landhvete/emmer/enkorn
  • 4 dl øko. melk
  • 0.5 ts salt
  • kvernet pepper
  • revet muskattnøtt
  • 4 øko egg
  • 1.5 dl øko. fullkorns speltskruer/makaroni (evt. linser), kokes og avkjøles
  • 1 finhakket løk
  • 0.5 dl sesamfrø med skall

Slik gjør du

Min mormors fiskegrateng

  1. Lag hvit saus: smelt smøret på middels varme i en kasserolle, rør inn melet og spe med melken under stadig omrøring. La sausen småkoke under omrøring noen minutter. Smak til med salt og krydder. Rør inn den kokte makaronien, løken og fiskerestene. Avkjøl.
  2. Skill eggene. Rør eggeplommene inn i den lett avkjølte sausen.
  3. Stivpisk eggehvitene og skjær den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i sausen med en slikkepott.
  4. Hell røren over i en godt smurt ildfast form med høye kanter (ca.2 liters form). Strø sesamfrø over. Min mormor brukte kavringstrø, men det bytter jeg ut med kalsiumrike sesamfrø istedet.
  5. Stekes på nederste rille i 40-45 min på 200gC.

Serveres rykende varm, sammen med eggesmør, råkost og småpoteter.

Eggesmør lager du enkelt ved å smelte smør og tilsette litt hakket hvitløk og hakket kokt egg.