Helse

Ovnsbakte rødbeter – en fest for kroppen

Rødbete er rimelig «superfood» som passer ypperlig til ovnsbaking. Da blir den saftig og søt, og som oftest godt likt selv av barn som er...

Rødbete er rimelig «superfood» som passer ypperlig til ovnsbaking. Da blir den saftig og søt, og som oftest godt likt selv av barn som er mer følsomme for bittersmak. 

Mens vi koser oss med sødmen i en ovnsbakt rødbete fyller vi kroppene våre med kraftige antioksidanter, flere ulike vitaminer (folat, B, C, E) og rikelig med mineraler som både kalsium, jern, kalium, magnesium, kopper, fosfor og sink.

 

Prebiotika

Fiberrike rotgrønnsaker som rødbete er sammen med løkfamilien (løk, purre, hvitløk), og helkorn som havre og rug kjent for å være god prebiotika, eller «mat” for snille bakteriefamilier  i magen.

Se for deg en travel by i magen med milliarder av snille bakterier som jobber for deg. De klipper opp næringsstoff til oppsugbare småbiter, lager vitaminer, hormoner, bekjemper sykdomsfremkallende bakterier og sørger for at immunforsvaret ditt jobber effektivt. De må fóres riktig slik at de styrkes og trives og kan jobbe effektivt dag og natt. Den type fiber som finnes i rotgrønnsaker, løk og enkelte kornsorter liker de veldig godt.

Øvnsbakte røbeter og brokkoli med cashewnøtter og parmasan

Oppskriften finner du i boken Mat med mer, og er en favoritt hos oss fordi netttopp fordi den er så utrolig enkel og smaksrik. Den setter litt festpreg på hverdagen uten å kreve særlig tid til forberedelser.

Dette trenger du til 4:

  • 1 stor, grønn brokkoli
  • 1-2 rå rødbeter i terninger
  • 2-4 ss extra virgin olivenolje

smak til med

  • havsalt
  • 1 ss timian
  • 1 båt presset hvitløk
  • 1/2 dl revet parmesan
  • 1 liten håndfull cashewnøtter

Slik går du frem:

Forvarm ovnen til 175 ° C.

Kutt opp brokkoli i små buketter, og rødbeter i centimeterstore terninger. Ha bitene over i en ildfast form.

Dryss over litt havsalt, finhakket hvitløk og timian. Ha olje over grønnsaksbitene, og strø nøttene utover formen. Riv til slutt parmesan over.

Stekes i ca. 20 min.

Tips: Bruk det du har;  varier med 2-4 grønnsaker i forskjellige farger og smaker. Stivelsesrike grønnsaker som f.eks. rotgrønnsaker  og poteter skjæres i de minste bitene for at alt skal bli ferdig omtrent samtidig.  Akkurat denne varianten med rødbeter og brokkoli er en fargerik favoritt. Prøv utallige variasjoner; det blir bra hver gang.