Oppskrifter

Perles brune pinner

For det er vel lov å kose seg litt ekstra av og til?

I barneboken ”Sukkerkok i hodet” blir barna kjent med hvordan maten vi spiser påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Boken gir store og små svar på hvorfor sunn mat er viktig – også på dager fylt med fest og moro. De får lære at alle cellene i kroppen vår får nødvendige byggeklosser gjennom maten vi spiser, og at byggeklossene gjør slik at kroppen kan vokse og reparere seg selv dersom noe går i stykker.

Byggeklossene kan også brukes til å lage energi og gode følelser som fryd og glede. I denne spennende historien om hva som skjer når kroppen får feil mat, blir vi kjent med de tre cellene Erle, en modig rød blodcelle, Luke, en ivrig hvit blodcelle, og Perle, en utålmodig fettcelle.

I oppskriften Perles brune pinner under har vi byttet ut hvitt sukker med annen smartere søtning. Hvitt sukker påvirker kroppens immunforsvar og blodceller som Luke, negativt, men gjennom enkle grep som å erstatte raffinert sukker med rårørsukker, lønnesirup og honning i mange av julens tradisjonelle småkakeoppskrifter, oppnår man en langsommere blodsukkerstigning samtidig som kroppen nyter godt av deres helsefrembringende egenskaper – uten at det går ut over den gode smaken.

Jeg mener at vi skal kose oss hver eneste dag. Det kan for eksempel være hjemmelaget sjokoladepålegg, smart peanøttsmør, smoothies eller rørte bær. Og en dag i uken kan en kose seg med nesten hva som helst. Da kan en godt spise godteri, kjeks eller Perles brune pinner med lønnesirup – for den ekstra gode karamellsmakens skyld.

 

 

Ingredienser

Perles brune pinner

  • 150 g smør
  • 2 dl rårørsukker
  • 4 dl økologisk grovmalt speltmel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ts natron
  • 3 ss lønnesirup

Slik gjør du

Perles brune pinner

  1. Sett ovnen på 200gC.
  2. Kle en stekeplate med bakepapir.
  3. Rør smør og sukker hvitt og tilsett deretter resten av ingrediensene.
  4. Bland deigen godt sammen og del den så i to like deler. Jobb den godt sammen med hendene dine slik at varmen fra hendene dine får smøret til å mykne så deigen henger sammen. Den skal være litt smuldrete.
  5. Form deigen til to lange pølser som trykkes flate på stekeplaten.
  6. Stekes i 10 min.

Avkjøles på rist og oppbevares i en tett boks eller på glass.

Tips! Jeg bruker en pizzakniv og deler pølsen først på langs og så i 2 cm brede biter på tvers mens den enda er varm.