Polarbrød

Her får du oppskriften på nydelige, myke polarbrød bakt med urkorn. Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den moderne hveten. Urkorn har også mindre stivelse enn moderne hvete, men kan likevel IKKE inntas dersom en har cøliaki.

Her får du oppskriften på nydelige, myke polarbrød bakt med urkorn. Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den moderne hveten. Urkorn har også mindre stivelse enn moderne hvete, men kan likevel IKKE inntas dersom en har cøliaki.

Ingredienser

Polarbrød

800 g finmalt øko-spelt, emmer eller dala landhvete

200 g finmalt havregryn

0.5 pk fersk gjær

1 ss honning

1 ts salt

3 dl H-melk

3 dl vann

2 egg

125 g Smøremyk Rapskokos eller annet mykt smør

Slik gjør du

Polarbrød

1.

Kjør havregrynene i foodprosessoren til finmalt mel, og bland mel og salt i en bolle.

2.

Lunk melken og vannet, og løs opp honningen og gjær i blandingen. Hold igjen 0, 5 dl. vann. (Tips: Ta noe varmt vann fra vannkokeren over i melken, så blandingen blir lunken) Eggene vispes inn i væskeblandingen helt til slutt, når honningen og gjær er løst opp.

3.

Bland væsken inn i det tørre og elt et par minutter. NB! Forskjellig mel kan trekke litt ulikt med væske, så pass på at deigen ikke er veldig hard. Evt. tilsett litt mer vann, men ikke for mye, slik at deigen blir klissete og vanskelig å kjevle ut. Sett smøret i romtemperatur, men vent med å ha det oppi deigen til etter første heving. Brødene holder seg saftig litt lengre slik

4.

Dekk til deigen og la den heve til cirka dobbel størrelse (1 time, evt. litt lengre)

5.

Elt så smøret inn i deigen til du har en smidig deig.

6.

Del deigen i to deler. Hver del kuttes opp i 10 biter, som formes til boller, som deretter kjevles ut til runde små leiver (cirka 13-14 cm i diameter og 0,5 cm tykke). Ikke bruk unødvendig mye mel til utkjevlinga. For mye mel gir tørt bakverk.

7.

Fordel 4 polarbrød på et bakepapirkledd stekebrett, og prikk dem med en gaffel.

8.

La heve i ca. 20 minutter under et bakeklede.

9.

Stekes til lett gyllenbrune, ca. 8-10 minutter på 225 grader midt i ovnen. (over- og undervarme)

10.

Polarbrød er best når de er nystekte, så frys gjerne ned det som ikke blir spist samme dag. Da kan du ta opp det antallet du ønsker fra gang til gang. Polarbrødene tiner fort, og er et godt alternativ i matpakken.

Velger du økologiske kornslag, så får du enda flere byggeklosser per tygg. Det er fordi de hverken sprøytes eller serveres kunstgjødsel, så de må utvikle plantestoffer for å beskytte seg mot sykdom og trekke et rikholdig antall byggeklosser opp fra et naturlig gjødslet, levende jordsmonn for å vokse.

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”.

 

Tips

Prøv også disse oppskriftene:

Polarbrødene kan bli litt tørre dagen etter, så det anbefales å spise dem fersk og fryse ned resten. De tiner fort i brødristeren.

Andre oppskrifter