Oppskrifter

Prinsessekake med mandelfyll

En nydelig festkake!

Prinsessekake er en god gammeldags oppskrift som gjerne kan forsøkes med urkorn i stedet for siktet, moderne hvete. Jeg byttet sukker til kokosblomstsukker og honning, lagde egen vaniljekrem og smurte meg med tålmodighet så deigen fikk den hevetiden den behøvde. Resultatet ble aldeles nydelig. En festkake du kan være stolt av.

Prøv også disse oppskriftene når du får lyst på noe godt:

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.

 

Ingredienser

Mandelfyll

  • 150 g mandler
  • 100 g kokosblomstsukker
  • 5.5 ss kokende vann

Vaniljekrem

  • 2.5 dl H-melk/kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker / frøene av 1 vaniljestang
  • 3 eggeplommer
  • 50 g rårørsukker
  • 25 g øko spelt

Bolledeig

  • 250 g øko spelt, finmalt
  • 0.5 ts salt
  • 100 g Smøremyk Rapskokos/Berits flytende Rapskokos/ smør
  • 25 g fersk gjær
  • 1 dl øko H-melk
  • 0,5 dl honning/1dl rårørsukker

Slik gjør du

Mandelfyll

  1. Kvern mandlene eller kjør dem i en foodprosessor.
  2. Bland i kokosblomstsukker og vann og kjør til en jevn masse.
  3. Tilsett evt. litt mer vann hvis behov. Det må kunne smøres utover kakebunnen etter hvert.

Vaniljekrem

  1. I vaniljekremen kan du sikkert bruke kokosblomstsukker. Jeg synes imidlertid rårørsukker gir bedre smak. Ha melken i en kasserolle og kok opp. Bruker du vaniljestang, deler du den i to og skraper ut frøene. Frøene, og stangen, har du i kasserollen sammen med melken.
  2. Bland sammen vaniljesukker (om du ikke bruker vaniljestang), eggplommer, rårørsukker og mel. Når melken koker, heller du den i en tynn stråle over i eggblandingen mens du pisker kraftig. Hell det så tilbake i kasserollen og kok opp på middels varme mens du pisker. La kremen koke i 1 minutt, til den tykner. Ta ut vaniljestangen og sett kremen til avkjøling.

Bolledeig

  1. Kle en rund kakeform (24cm)med bakepapir og smør kantene. Smelt smøremyk, alt. mål opp og lunk flytende Rapskokos og bland inn i melken. Løs opp honningen i den lunkne væsken. Kokosblomstsukker egner seg dårligere her synes jeg, da deigen hever bedre på honning. Ha melet i en bakebolle. Ha i tørrgjær eller smuldre fersk gjær i melet. Bland det våte inn i det tørre.
  2. Elt deigen på laveste hastighet eller for hånd i cirka 5-8 minutter for hånd.
  3. Dekk til deigen med plast eller bakeklede, og la den heve til cirka dobbel størrelse.
  4. Hevetiden er betydelig lengre ved bruk av urkornet øko spelt enn ved bruk av moderne hvetemel. Det beror på svakere gluten og mindre stivelse. Hev derfor gjerne deigen i et varmeskap i en time eller beregn 2-3 timer på et lunt sted. Mens deigen hever seg lager du mandelfyllet og vaniljekremen.
  5. Ha deigen over på et melet bakebord og del den i to deler. Den ene delen formes til en rund kakebunn som klappes/kjevles flat så den dekker bunnen av formen og 2-3 cm oppover kantene. Smør så mandelfyllet utover bunnen.
  6. Kjevle ut resten av deigen til en avlang leiv på ca. 30 x 20 cm. Smør på vaniljekremen på leiven og rull den sammen til en pølse. Skjær den i  2-3 cm tykke skiver som legges rundt i kakeformen. Dekk kaka med plast og la den etterheve i 50-60 minutter (gjerne i varmeskap).
  7. Stekes på 200gC på en rist på nederste rille. Steketiden varierer noe, men etter 25-30 minutter skal prinsessekaken være ferdig stekt. Avkjøl kaken i kakeformen på rist.