Oppskrifter

Proffenes pepperkaker

Proffenes pepperkaker har styrkende honning istedet for sukker.

Visste du at honning kan styrke de hjelpsomme bakteriene i magen din, slik at de styrker immunforsvaret ditt og demper betennelser?  I tillegg er moderne næringsfattig hvetemel byttet ut med herlig steinmalt økologisk spelt. Mens hvetemel gir skyhøye blodsukkertopper, besørger fullkorn både stabilt blodsukker og økt forbrenning av helsefarlig midjefett. Bytt til Proffenes pepperkaker i år, la skuldrene senke seg og nyt smaken!

Har du andre oppskrifter med sukker du vil bytte til honning? Beregn at 1 dl sukker kan byttes til 1/4 – 1/2 dl honning, fordi honning gjerne smaker søtere enn sukker. Blodsukkerbelastningen av honning er lav, fordi honning inneholder sukkerarter som tas svært langsomt opp i kroppen (palatinose).

  • Daglig og forsiktig bruk av honning er gunstig både for blodsukkeret, kolesterolet, immunforsvaret og kroppsvekten (Yaghoobi 2008).

Flott med masse krydder også, krydder er underbrukt i Norge. De setter ikke bare prikken over ièn når det gjelder smak, men kommer med plantestoffer kalt fytokjemikalier. Fytokjemikalier er betegnelsen på plantestoffer du finner som farger og smaksstoffer i både grønnsaker, frukt, bær, urter, krydder, fullkorn, te, kakao- og kaffebønner for å nevne noen. Fytokjemikalier bedrer kommunikasjonenmellom cellene og bidrar til optimal cellefornyelse.

Pynt Proffenes pepperkaker med litt smeltet mørk sjokolade istedet for melis! Dryss på litt revet kokos, finhakket tørket frukt og bær  og hakkede nøtter – pynt med både nydelig smak og nyttige byggeklosser! Barna elsker tanken på at også Mikroproffene, bakteriegjengen i magen, får kose seg når det er jul.

 

Ingredienser

Proffenes pepperkaker

  • 100 g smør
  • 1.5 dl honning
  • 2 egg
  • 450 g steinmalt øko spelt
  • 1 ts bakepulver
  • 2 ts kanel
  • 0.5 ts hvit pepper
  • 0.5 ts ingefær
  • 0.5 ts nellik
  • 0.5 ts anis
  • 0.5 ts kardemomme

Slik gjør du

Proffenes pepperkaker

  1. Smelt smør og honning på moderat temperatur i en kjele. Avkjøl. Rør inn ett egg om gangen.
  2. Bland mel, bakepulver og krydder i en kjøkkenmaskin/bakebolle. Rør inn det våte.
  3. Deigen eltes godt og settes kaldt over natten.
  4. Forvarm ovenen til 175 gC. Kjevle ut deigen til en 3 mm tykk leiv. Trykk ut pepperkaker. Kle en bakeplate med bakepapir.
  5. Stek i 9-12 minutter til gylden brune. Avkjøles på rist.

 

TIPS: pyntes med smeltet mørk sjokolade og revet kokos eller hakkede nøtter.