Oppskrifter

Råkost for store og små

Da jeg var liten fikk vi gjerne råkost til middagen. Vi barna syntes råkost var godt. WHO uttalte i 2003 at et daglig inntak på...

Da jeg var liten fikk vi gjerne råkost til middagen. Vi barna syntes råkost var godt.

WHO uttalte i 2003 at et daglig inntak på 400-500 g frukt, bær, grønnsaker og belgvekster vil reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk. Risiko for hjertesykdom blir redusert med hele 4 %  for hver porsjon frukt, bær og grønnsaker man spiser per dag.

Jeg serverer selv råkost før maten om minstejenta i det hele tatt skal forsyne seg. Kan hun velge mellom kyllingfilet eller råkost på samme tallerken, ligger råkosten igjen når hun er forsynt. Råkosten serveres altså som en «venterett» på middagen, og ikke egentlig en forrett. En «venterett» gjør at sultne barn ikke småspiser før maten.

Tidsklemmetriks: Raspet råkost kan godt ordnes klart kvelden før, slik at den kan serveres idet man kommer hjem på ettermiddagen og sultne barn ikke kan vente på middag.

Enkel råkost med eple, gulrot og kål

Basisoppskrift til råkost til 1 person:

  • 1 gulrot
  • 1 eple
  • 100 g hodekål
  • 2-3 ss eplejuice som dressing, kanskje også en dråpe sitron eller lime

Rasp gulrot, eple og hodekål i en skål. Dynk råkosten med eplejuice. Rasp også gjerne inn andre grønnsaker om du vil.

Varisjon er både morsomt og sunt! De ulike grønnsakene inneholder jo ulike typer plantestoffer, vitaminer og mineraler, så variasjon sikrer deg flest mulig næringssoff. Jeg varierer med grønnsaker som rødkål, kålrot, reddik, fenikkel osv.

Råkost med sennepsdressing

Denne råkosten gir en mer voksen smak og er nydelig som en variasjon. Oppskriften holder til 4-5 personer. Denne råkosten kan oppbevares i kjøleskapet i tett boks i 4-5 dager.

Dette kan du f.eks. bruke av frukt og grønt:

  • 1 gulrot
  • 2 stilker stangselleri
  • 6 reddik
  • 1/4 liten rødkål
  • 2 epler

Dressing:

  • 2 ts eplecider-eddik eller sitronsaft
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ts honning
  • 2 ts sennep
  • 0,5 dl yoghurt naturel
  • smak til med salt
  • om du vil: fetaostbiter til å strø på toppen av råkosten

Pisk sammen ingrediensene til dressingen. Riv grønnsaker og frukt på et rivjern eller bruk en foodprosessor om du har rivjern på denne. Kålen er litt vanskelig på rivjern; jeg bruker en kniv og finsnitter kålen. Rør inn dressingen. Strø fetaostbiter på toppen og server.