Oppskrifter

Rød og grønn pesto

Ferdige marinader kommer med en rekke unødvendige tilsetninger og kan ha mer sukker enn sjokoladesaus. Hva med å lage istand litt pesto, og røre ut litt i olivenolje til egen marinade?

Bland litt pesto med rømme eller yoghurt og du har nydelige dipper eller bruk dem bare som garnityr til kjøtt og fisk fra grillen.

I disse grilltider hvor kjøttstykkene overgår hverandre i størrelse, er det flott å lage istand litt tilbehør som kan bidra med litt umettet fett slik som oljesyre fra extra virgin olivenolje. Det er ikke ett fett, men riktig med rett fett!

Pesto oppskriftene under og mye mer informasjon om hva de ulike fettsyrene gjør i kroppen din, finner du i boken Mat med mer.

Pesto betyr «å banke», og var den eldgamle måten italienerne lagde denne herlige sausen på. Varier med nøtter, urter, bladgrønt og oster du liker, og bank frem en pesto med personlig vri…

Som du ser, kan pesto lett varieres. Prøv nye nøtter – valnøtter, pinjekjerner, mandler, cashewnøtter eller hasselnøtter. Eksperimenter med bladgrønt som er både kjøpt og plukket – spinat og brennesle gir mild smak mens ruccola, karse eller løvetannblader gir litt mer bitterhet. Selvplukk av ugress er både morsomt og gratis…

Parmesan er klassisk, men de fleste harde hvite oster fungerer flott – forsøk kortreiste, norske smaker. Du kan også bruke grillet, rød paprika istedenfor soltørkede tomater.  

 

Ingredienser

Grønn pesto

  • 75 g parmesan
  • 75 g valnøtter/pinjekjerner/ andre nøtter
  • 1 potte potte basilikumblader
  • 2 båter hvitløk
  • salt og pepper etter smak
  • 0.5 dl extra virgin olivenolje

Rød pesto

  • 50 g parmesan
  • 75 g nøtter
  • 0.5 potte basilikumblader
  • 2 båter hvitløk
  • salt og pepper etter smak
  • 75 g soltørkede tomater i olje
  • 0.5 dl extra virgin olivenolje

Slik gjør du

Grønn pesto

Fremgangsmåten er den samme uansett farge:

  1. Riv fersk parmesan og grovhakk hvitløken.
  2. Rist nøttene lett i en stekepanne på middels varme, til du så vidt kjenner det begynner å lukte nydelige, ristede nøtter. Da har de skjøre nøtte-fettsyrene nådd tålegrensen.
  3. Bland alle ingrediensene og halvparten av oljen i en stor bolle, og miks i vei med stavmikser.
  4. Tilsett litt mer olje etter hvert, og stopp når du synes konsistensen er passe tykk.

Rød pesto