Berits blogg

Rødbetbygg til torsk

For mange er pasta og ris fast inventar på middagsfatet og det kan være vanskelig å komme på andre alternativer. Har du gått tom for...

For mange er pasta og ris fast inventar på middagsfatet og det kan være vanskelig å komme på andre alternativer. Har du gått tom for ideer kan det å koke terninger av rotgrønnsaker sammen med korn være et tips. Til forskjell fra raffinert, næringsfattig hvit ris, så kan rødbetbygg bidra med en rekke nyttige byggeklosser og smaker hele familien kan like. En fryd for øyet…

I en tid hvor snart en halv million nordmenn er på kolesterolsenkende medisiner, er det være flott å kose seg med litt fiberrik bygg. Fiberet betaglukan i havre og bygg er i studier er vist å kunne senke kolesterolet, blant annet ved å binde gallesyrer i tarmen, slik at leveren må forbruke kolesterol for hele tiden å lage nye gallesyrer.

Har du rødbetbiter i kokevannet vil de både sette smak, farge og helsekraft til retten. Både rødbet, bygg og grønne salatblader i denne retten bidrar med kraftige antioksidanter som kan dempe oksidering av farlig LDL-kolesterol i blodet. Når kolesterolet beskyttes mot oksidering, hjelper det deg til å gjøre kolesterolet mindre klebrig, slik at det ikke like lett klistrer seg til åreveggen. La både rødbetbygg og grønn salat bli en naturlig del av din hverdagsmeny!

Rødbete kan bidra til å senke blodtrykket, slik at det spyletrykket som spyler kolesterolet mot blodåreveggen også synker. Forskere ved Queen Mary Universitet i London viste at blodtrykket kan synke allerede en time etter inntak av rødbetjuice (ref. Kapil V. et al, Hypertension,2010)

Dette trenger du til 4 personer:

Rødbetbygg

  • 4 dl byggryn (til bløtlegging)
  • 3 rå rødbeter
  • en knivssodd mineralsalt

La byggryn ligge i bløt i vann natten over. Har du ikke bløtlagt byggryn kan du bruke andre korn og gryn som ikke krever bløtlegging (se tips nederst).

Kutt rå rødbeter i cm.store terninger. Legg bygg og rødbetbiter i en kasserolle og dekk med vann. Kokes opp og trekkes i 15-20 min.

Torsk

  • 5-600 gram torskefilet m/skinn i serveringsstykker
  • 1 ss smør til steking
  • salt og pepper til fisken

Smelt smør i middels varm panne, krydre fiskestykkene med salt og pepper og stek dem med skinnsiden ned til du ser at fiskestykkene er passe gjennomstekt. Dette er avhengig av tykkelsen på fiskestykket. Test om fiskestykkene er ferdige ved å trykke forsiktig på toppen av stykket. Hvis fiskekjøttet flaker seg lett, er det ferdig. Har du 2-3 cm tykke stykker, er steketiden i middels varm panne ca. 5-7 minutter.

rødbeter torskSalat
  • blandet grønn salat, gjerne m/frisk dill
  • 4ss extra virgin olivenolje
  • 1 ts sennep
  • 1 ss sitronsaft

Vask det du måtte ha av ulike grønne salatblader, en stor håndfull per person. Bland gjerne i litt fersk dill. Rør sammen ingrediensene til senneps-vinaigretten og bland den inn i salaten rett før servering.

TIPS: Andre gryn og frø kan tilberedes på liknende måte. Prøv med f.eks. bulgur, couscous, bokhvete og quinoa. Bruker du linser, er det best å tilsette linsene etter at grønnsaksterningene har kokt i 5 minutter, slik at alt blir ferig samtidig. Varier gjerne med både gulrøtter, kålrot, purre og urter etter smak.

Prøv også en-hvilken-som-helst-otto