Oppskrifter

Rugbrød med blåbær

Du kan trylle frem et hverdagsbrød av rug og blåbær og kose deg ved ovnen eller peisen med en skive med "godt smør" og litt honning på.

Nå er høsten på sitt flotteste, med en imponerende fargeprakt som kan nytes. Men høsten kommer også med forkjølelser og snufsing som skal leges. Både rug, blåbær og honning bidrar til en himmelsk smak og et styrket immunforsvar. Så er det bare å kose seg.

Dette trenger du til 2 små brød:

Deig del 1:

  • 7 dl vann
  • 350 g siktet rug
  • 400 g sammalt grov rug
  • 2 dl solsikkekjerner
  • ½ dl knuste linfrø
  • 3 ts salt

Deig del 2:

  • 1 ½ dl vann
  • 1/4 pk gjær 
  • 200 g økologisk spelt eller emmer 
  • ca 250 g blåbær (en pose frosne blåbær)

Les mer om helsekraft og byggeklosser i blåbær

Fremgangsmåte:

1) Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann for å lage deig del 1. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer på benken (eller natten over i kjøleskapet slik jeg gjør) .

2) Etter 4 timer eller neste dag, baker du brødene ferdig slik : Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken.

3) Ta frem deig del 1 som du har lagret i kjøleskapet over natten eller på kjøkkenbenken i min. 4 timer. Tilsett deig del 2: gjærblandingen, melet og romtempererte blåbær. Elt den sammensatte deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Dette for ikke å knuse alle blåbærene. Deigen vil fortsatt være litt klissete.

4) Del deigen i to like store emner og form to avlange brød.

Legg brødene i smurte brødformer (2 litersformer), eller kle formene med en bakepapir-remse på tvers slik jeg gjør. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 1 time til brødene har hevet seg slik at de fyller formene.  Det gjør ingenting om du glemmer dem litt og de hever både 1 og 2 timer.

5) Sett brødene inn i kald ovn og sett ovnen på 175 gC. Stek brødene nederst i ovnen på  i 1 1/2-2 timer. Ta brødene ut av formen når de er ferdige så skorpen blir sprø. Avkjøl på rist.

Velbekomme!