Oppskrifter

Sesongens pizza og grønnkålkrisp

Sesongens grønneste grønnsak er en kål med det velklingende navnet - grønnkål.

Du finner den i butikken, men lurer kanskje på hvordan den kan brukes?

Grønnkål er en av de sunneste grønne grønnsakene vi har der den formerlig strutter av antioksidantkraft, vitaminer og mineraler. Den har kraftig smak, nesten helt uten kalorier og kan benyttes i mange spennende retter. Benytt den i retter som pizza, pai, pasta, salater, mos og pureer.

Og har du grønnkål til overs? Da er hjemmelaget grønnkålkrisp fantastisk godt.

Denne retten ble til som en kompromiss-løsning når barna ønsket seg pizza og jeg hadde lyst til å lage en rett med høstpreg av grønnkål og sopp. Vi googlet oss frem på leting etter en italiensk pizzabunn og fant diverse oppskrifter med proteinpulver og egg. Inspirert av andres kreativitet forsøkte vi oss frem til vi fant en smakfull, næringsrik og enkel pizzadeig som ble vår egen. 

Dette trenger du til pizzabunn: nydelig italiensk bunn

  • 3 egg
  • 5 ss sammalt mel (varier med hvete, mandel, havre, rug osv)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss exstra virgin olivenolje
  • 2 ss vann

Sett ovenen på 160 gC. Skill eggene. Bland det tørre. Tilsett 3 eggeplommer og en eggehvite til det tørre og spe på med vannet og 1 ss olivenolje. Deigen får en  til du får en bløt konsistens, som litt for tykk vaffelrøre.  Stivpisk 2 eggehviter og vend forsiktig inn. Moussen smøres så tynt utover et bakepapir. Stekes i ovnen på midterste rille i 15 minutter.Ta ut pizzaen. Slå ovnen opp på 200 grader.

Dette trenger du til tomatsaus (til dobbel porsjon pizza) :

  • 500g finhakket tomat
  • 1 pakke økologiske blandede bønner (jeg brukte en eske på 380 g med kikerter, kidneybønner, store hvite bønner)
  • 1 stor raspet gulrot
  • 1 ss tørket oregano
  • salt og pepper etter smak
  • 3 fedd finhakket hvitløk

Varm opp og la småputre i 1-2 minutter. Kjøres deretter til purè med en stavmikser eller blender for gjevn og fin konsistens. Du trenger bare halvparten til denne pizzaen, men det er praktisk å ha litt tomatsaus igjen til en rett senere i uken. Hvis ikke, så halver bare sausporsjonen.

Pizzafyll:
  • Bruk 1/3-1/2 av tomatsausen (resten gjemmer du til en pastarett)
  • 2 store eller 3 små grønnkålblader (renset fra stilken)
  • 1 ts balsamicoeddik
  • 1 håndfull skivede ferske kantareller eller annen sopp
  • 1 skivet mozzarella (125 g)
  • 2 ss ristede pinjekjerner
  • 1 ss fersk oregano til å strø over ved servering

Riv grønnkålen av stilken og deretter i mindre biter. Stek i ei stekepanne med 1 ss olivenolje i 1-2 minutter på middels varme. Stekes til den faller litt sammen. Trekk pannen av varmen og rør inn balsamicoeddik. Kantarellen stekes så på samme måten 1-2 minutter på middels varme i litt olivenolje eller smør.

Smør tomatsausen jevnt utover pizzabunnen. Ha deretter grønnkålen på, skiver av mozzarella og tilslutt sopp. Stekes så i 5-7-8 minutter i 200 gC til osten er smeltet. Dryss med litt fersk oregano eller friske urter etter smak, ristede pinjekjerner  og server.

GrønnkålcrispGrønnkålkrisp

Har du grønnkål igjen, så kan du lage hjemmelaget snacks.

Riv opp bladene av 2-3 blader grønnkål og ha dem i en bolle. Tilsett 1 ss olivenolje og ørlitt salt.  Spre grønnkålen utover i et tynt lag på bakepapir på en stekeplate. Stekes i forvarmet ovn på 175 C i 10-12 minutter.

TIPS: lag grønnkålkrisp til snacks eller strø det som garnityr over ulike middagsretter som pastaretter, pureer, fiskeretter, salater osv.