Berits blogg

Smart Quiche Lorraine

Dette er en smart vri på en typisk fransk matpai (quiche) som kommer fra øst-Frankrike.

Den bakes tradisjonelt på hvetemel og fyllet varieres med ulike grønnsaker og kjøtt sammen med egg og melk/ fløte.

Egg er en fantastisk kilde til fullverdig protein (7-10 g per egg) og er en god kilde til vitamin D, vitamin B12!

En litt rennende eggeplomme (da ikke en stivnet i en omelett) dekker ca. 25 % av ditt dagsbehov for cholin, en type fett som er viktig for at kroppens signalstoffer eller budbringere sikrer at beskjeder når frem og hjernen fungerer optimalt.

Jeg har tatt en quiche oppskrift fra jeg var liten og byttet ut hvetemelet med linfrø og rug – og vips har du en sunn hverdagsrett servert sammen med en frisk grønn salat

 

 

Ingredienser

porsjoner

Paideig

  • 100 g smør
  • 1.5 dl kvernede linfrø
  • 1.5 dl sammalt rugmel
  • 0.5 ts salt
  • 1 dl vann
  • 0.5 dl eddik

Fyll

  • 100 g skinke (evt. rester av påleggsskinke, spekeskinke, kylling osv.)
  • 4 stk egg
  • 2.5 dl melk
  • 150 g revet hvitost (bruk gjerne rester)
  • 1 klype mineralsalt
  • litt kvernet pepper
  • 0.25 ts revet muskatnøtt

Slik gjør du

Paideig

  1. Temperer smøret og smuldre smøret og det tørre.
  2. Bland eddik og vann og kjør sammen til en smidig deig.
  3. Legg bakepapir i bunnen av en kakeform (22 cm) og trykk deigen jevnt utover i formen og litt oppover kantene.

Fyll

  1. Visp sammen egg, fløte og krydder.
  2. Fordel revet hvitost og skinke utover bunnen.
  3. Slå eggerøren forsiktig utover.
  4. Sett paien på rist på nederste rille i ovnen. Slå temperaturen ned til 175 g og stek i 45 minutter.

Hvert lite paistykke serveres på to håndfull fargerik salat,- bon appetitt!