Oppskrifter

Smartere julekaker

Lag deilige kakemenn og serinakaker med honning og øko spelt eller landhvete

I disse herlige førjulstider med økt inntak av julekaker, snacks og annen kos, kan det være lurt å gjøre noen enkle grep i kakeoppskriftene som reduserer inntaket av raske karbohydrater fra «raffinerte hvite kalorier» som sukker og moderne hvetemel.

I oppskriftene nedenfor har jeg gjort nettopp det. Ved å bytte ut vanlig hvetemel med økologisk siktet landhvete/spelt oppnår du de samme gode bakeegenskapene samtidig som du reduserer glutenbelastningen på kroppen din. Urkorn som landhvete har også en svakere stivelse enn moderne hvete, og langt mer næring i form av vitaminarbeidere, mineralverktøy og nyttig plantekraft.

Senk skuldrene og nyt adventstiden med smartere julekaker. Det skal i alle fall jeg gjøre. Velbekomme!

 

 

Ingredienser

Smarte lyse kakemenn

  • 2 dl melk
  • 1.5 dl honning
  • 75 g smør
  • 4 ts hornsalt
  • 600 g økologisk siktet landhvete

Serinakaker

  • 150 g smør
  • 0.5 dl honning
  • 1 egg
  • 3 dl grovmalt spelt
  • 3 dl økologisk siktet landhvete
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du

Smarte lyse kakemenn

  1. Sett ovnen på 200gC.
  2. Bland alle ingrediensene godt sammen til en tykk deig.
  3. Kjevle deretter deigen 2-3 cm tykk og stikk ut kakemenn med ulike kakeformer.
  4. Legg kakemennene på en stekeplate kledd med bakepapir og stek dem i ca. 6-7 minutter til de har fått en lys gylden farge.
  5. Avkjøl kakene på rist.

Kakemennene blir ekstra smaksrike og svært dekorative dersom de pyntes med smeltet, mørk sjokolade og et skjerf av røde pakkebånd.

 

 

Serinakaker

  1. Sett stekeovnen på 200 °C.
  2. Kle en stekeplate med bakepapir.
  3. Smuldre smør med mel, bakepulver og vaniljesukker.
  4. Tilsett honning og sammenvispet egg. Arbeid deigen raskt og godt sammen.
  5. Del deigen i to deler og rull dem ut til to pølser. Skjær pølsene i like store biter som du triller kuler av og sett kulene på stekeplaten. Klem kakene med en gaffel så du får et fint stripemønster.
  6. Pensle med eggehvite og dryss over hakkede mandler.

 

Stekes på midterste rille i ca 10 -12 minutter til de er gyldne.

Avkjøles på rist.