Oppskrifter

Sprøstekt makrell og hjertesalat med linser

Makrell med rømme er et av mine beste barndomsminner.

Denne kombinasjonen er en av de beste jeg vet – en skikkelig sommerklassiker i familien. Makrell med rømme er et av mine beste barndomsminner.

Fra å være på sitt aller magreste og tørreste i april, øker fettmengden i makrellkjøttet utover mot sommeren og høsten. På sitt aller feteste om høsten, inneholder norsk makrell dobbelt så mye sunt fiskefett som makrell fanget utenfor Japan. Denne fettmarmoreringen gjør at fisken får mer smak og at fiskekjøttet blir saftigere.

Denne oppskriften er hentet fra «Verdens beste familiekokebok«, skrevet av Kjartan Skjelde og meg.

Prøv også disse oppskriftene:

 

Ingredienser

porsjoner

Hjertesalat med linser

  • 100 g puylinser
  • 200 g grønne erter
  • 1 beger sukkererter
  • 1 hjertesalat
  • 150 g bacon, strimlet
  • salt og pepper
  • 2 ss olivenolje

Stekt makrell

  • 8 makrellfileter med skinn
  • 6 ss fint speltmel
  • salt og pepper
  • 4 ss klaret smør
  • saft av økologisk sitron
  • 1.5 dl rømme
  • persille + gressløk

Slik gjør du

Hjertesalat med linser

  1. Kok linsene møre i saltet vann cirka 20 minutter.
  2. Kok erter og sukkererter møre i lettsaltet vann. Du må gjerne dampe grønnsakene på en rist over saltet vann i en kjele med lokk, da bevares alle næringsstoffer. Avkjøl og tørk.
  3. Sprøstek bacon. Plukk den rengjorte salaten. Bland alt.
  4. Anrett fisken med salat og saus.

Stekt makrell

  1. Bland salt og pepper med melet i en plastpose og vend fiskefiletene i blandingen.
  2. Rist av overflødig mel og stek makrellen på skinnsiden i smør til skinnet er sprøtt og gyllent. Dryss over salt ved servering.
  3. Ta fisken ut av pannen. Rør i rømme og smak til med salt og sitronsaft. Hakk krydderurtene og vend i. Gi et oppkok i pannen.

Rester? Mos rester av makrellen med crème fraîche og bruk som dipp til friske grønnsaker.

Tips! Rømme kan skille seg ved varmebehandling. Men det gjelder ikke all rømme. Bruk den økologiske varianten i retter som krever oppvarming. I tillegg til å tåle varme, gir denne rømmetypen også en glatt og fin saus eller suppe.