Oppskrifter

Studentlaks

I eksamenstiden er det viktig å fokusere på mat som holder deg opplagt, konsentrert og full av energi og overskudd.

Hva satser du på da? Frossen ferdigpizza? Nudler? Posesuppe?

7. april 2011 var Berit med på Schrödingers katt for å vise hvor enkelt – og viktig! – det er å spise slik at du fôrer hjernen din – spesielt hvis du er student og skal presterere på eksamen!

Nei, da spiser du “hjerneføde” – og du vil kjenne at det gjør deg så godt at du vil ønske å fortsette med det gjennom hele neste studieår. Hjerneføde – hva er det? Det er ren, naturlig mat med naturlig fett, levende plantestoff (antioksidanter), vitaminer, mineraler og fiber som gir et samvirke i kroppen og optimal effekt. Økologiske, lite bearbeidede produkter med et minimum av tilsetningsstoffer er å foretrekke.

Studentlaks som sett på Schrödingers katt

Til laksen trenger du:

  • 120-150 g laksefilet per person (kjøpes frossen i “plast-remser”, finnes økologisk)
  • mineralsalt/pepper til krydring av laksefileten
  • 1/2 beger rømme
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss sweet-chili-saus
  • 100 g brokkoli (en håndfull brokkolibuketter)
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 100 g gulrot skåret i skiver (en håndfull gulrotskiver)
  • 100 g blomkål (en håndfull blomkålbuketter)
  • 1 ss smør til steking

Slik går du frem:

Forvarm stekeovnen til 200 C.

Start med grønnsakene som stekes på moderat temperatur i stekepannen sammen med hakkede hvitløksfedd og smør. Dette står og surrer lett mens du tilbereder laksen.

Kryddre laksestykket med salt og pepper. Stek i 12-15 min. Rør sammen rømme, soyasaus og sweet-chili saus og hell blandingen over laksestykket de siste 5 min.av stekingen.

Legg de pannestekte grønnsakene opp på et fat. Legg laksestykket oppå og slå rømmesausen over.

Nyt maten på egen hybel, og lykke til med eksamen!