Oppskrifter

Surkål

Et nydelig og tradisjonelt tilbehør

Det er kjempe enkelt å fermentere grønnsaker selv. Du skjærer rett og slett grønnsaker i biter, legger dem lagvis i et glass, og dekker dem med saltlake. Friske, økologiske grønnsaker er å foretrekke da de inneholder gode bakterier som sikrer et godt resultat.

Denne oppskriften er hentet fra «Tarmens medisin«.

Prøv også:

 

Ingredienser

porsjoner

Surkål

  • 1 kålhode
  • 2 ss karve
  • 2 ss havsalt (evt. 1 ss salt og 1 dl myse)

Slik gjør du

Surkål

  1. Kutt kålen i tynne strimler.
  2. Ha kål, karve og salt i en bolle og arbeid sammen til kålen slipper væske.
  3. Ha blandingen over i et stort glass. 
  4. Stapp kålen godt ned i glasset slik at den slipper enda mer væske. Det er viktig at det blir nok væske til å dekke kålen, hvis ikke kan du etterfylle med litt saltlake.
  5. La stå på kjøkkenbenken og fermentere i 7–30 dager (alt etter hvor syrlig kål du ønsker). Legg et kjøkkenhåndkle over, men la stå uten lokk. Stopp fermenteringen ved å sette på tett lokk og oppbevare kålen i kjøleskapet.