Berits blogg

Tomatsalsa

Tomaten med sin søte, fyldige smak på denne årstiden må bare nytes i alle tenkelige variasjoner. Server tomatsalat , gresk salat, ovnsbakte tomater eller tomatsalsa...

Tomaten med sin søte, fyldige smak på denne årstiden må bare nytes i alle tenkelige variasjoner. Server tomatsalat , gresk salat, ovnsbakte tomater eller tomatsalsa på ristet brød.

Tomatens rødfarve er den helsebringende, kraftige antioksidanten lycopen. Jeg fleiper med at av lycopen, blir du “lykkelig og pen”. Det er ikke helt usant da: kraftige antioksindanter kan bremse aldringsprosessen og forebygge en rekke sykdommer. Antioksidantene optimaliserer også hjernefunksjonen og stimulerer immunforsvaret mot infeksjoner og mot kreft.

Vi kan altså kose oss friske gjennom de røde, søte små herlighetene. Vel bekomme!

Dette trenger du til 5 dl tomatsalsa:

  • 4 tomater (ca. 300 gram)
  • 1 liten rødløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1-2 små chili (for de som vil – jeg sløyfer den)
  • 4 ss finhakket koriander
  • 2 ss presset limesaft
  • 1 ss exstra virgin olivenolje
  • salt og pepper etter smak

Hakk tomatene. Hakk rødløk og bland med tomatene. Bland inn finhakkede hvitløksfedd og finhakket chili om du vil, finhakket koriander, limesaft, olivenolje og salt og pepper. La blandingen stå i kjøleskapet i en halvtimes tid slik at smakene får blandet seg godt. Salsaen er holdbar i et tett glass i kjøleskapet i ett til to døgn.

En baseoppskrift som gir mange muligheter!

Tips: Bytter du ut tomaten i oppskriften med hakket, moden avokado, har  en nydelig næringsrik avokadosalsa.

Frister det med pizza? Ta en boks hakkede hermetiske tomater, litt oregano og 1 dl tomatsalsa og vips har du pizzafyll til barna. Deler du et pitabrød i to deler, har du en liten pizzabunn du kan smøre pizzafyllet  på og strø litt hvitost over. Stekes på nederste rille i ovnen 200 g C i 15 minutter. Da kan både liten og stor nyte helsebringende tomater i en utgave som gir optimal nytelse for den enkelte.