Oppskrifter

Viltgryte

Nydelig og varmende gryte til hverdag og fest

Kjøtt av vilt er fantastisk godt. Kjøttet er magert, noe som gir ren og mild smak. Det har også suveren fettsyresammensetning, fordi vilt spiser planteføde som er naturlig for dem, og er rikt på omega-3 (ALA). Ernæringsmessig kan vilt og beitedyr faktisk nærme seg fisk. Baconsmøret på flatbrødet fyller smaksbildet.

La deg også inspirere av disse rettene:

 

Ingredienser

porsjoner

Viltgryte

  • 600 g kokekjøtt av vilt, hjorteplomme eller tilsvarende fra reinstyr eller elg
  • 1 løk i biter eller 1 nett perleløk
  • 2 hvitløkfedd, grovhakket
  • 1/2 lite hodekål i grove terninger
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts hel svart pepper
  • 3 ss rapsolje
  • vann så det dekker
  • 3 gulerøtter
  • 1 liten sellerirot
  • 4 stilker stangselleri
  • 1 beger grønnkål
  • 100 g speltgryn eller byggryn, bløtlagt

Baconsmør

  • 150 g smør
  • 100 g bacon i terninger
  • salt, pepper og saft av økologisk sitron
  • flatbrød

Slik gjør du

Viltgryte

  1. Skjær kjøttet i store terninger
  2. Fres det sammen med løk, hvitløk og hodekål i olje til alt har fått farge.
  3. Ha i laurbærblad og pepper
  4. Hell på vann
  5. Kok under lokk til kjøttet er mørt, 40-45 minutter
  6. Kok speltgrynene møre i lettsaltet vann, 20-30 minutter
  7. Skrell grønnsakene og del dem i grove terninger
  8. La dem koke med kjøttgryten de siste 7-8 minuttene
  9. Rør også ned godt skylt grønnkål
  10. Vend i speltgrynene og smak til med salt, pepper og sitronsaft

Baconsmør

  1. Stek bacon sprø i tørr panne og avkjøl
  2. Pisk smøret hvitt
  3. Rør sammen baconterningene og smøret
  4. Smak til med salt, pepper og sitronsaft