Oppskrifter

Grillet indrefilet av svin med spisskummen

Vi lærer stadig mer om hvilken positiv betydning krydder og urter kan ha for helsen. Allikevel handler vi ferdig marinerte kjøttstykker med uødvendige tilsetningsstoffer og koksalt.

Ved å marinere og krydre dine kjøtt- og fiskestykker selv kan du berike både smaksopplevelsen og kroppen din med en rekke nydelige smaker og nyttige plantestoffer. Bland gjerne en egen krydderblanding til hyggelige grillkvelder gjennom sommeren. Her får du en nydelig blanding for å komme igang.

Spiskummen

Spiskummen inneholder mineralverktøy som forbrukes når cellene dine utfører oppgaver. Et av mineralene er jern – som bidrar når oksygen skal fraktes til milliarder av cellefabrikker i kroppen din og når hjernen din lager brilliant hjernekjemi for god konsentrasjon, hukommelse og sinnsstemning.

Videre bidrar spisskummen med en rekke plantestoffer. Noen av dem er kraftige antioksidanter eller gnistslokkere som beskytter cellene dine mot skade og kan bidra til å beskytte mot kreft, især lever- og magekreft.

Krydderet er ifølge kjerringråd kjent for å være bra for fordøyelsen, og enkelte nyere studier ser ut til å bekrefte dette. Det ser ut til å stimulere produksjonen av enzymer fra bukspyttkjertelen som bidrar til å bryte ned maten så næringsstoff kan absorberes. Det kan også se ut til at spisskummen stimulerer leveren til å lage fordøyelsessafter i form av galle, som bidrar når fett skal spaltes og suges opp i tarmen.

Spisskummen ser i følge enkelte undersøkelser også ut til å være blant kryddere som kan bidra til å stabilisere blodsukker.

Nyt sammen med grillede grønnsaker salat med frøråkostalat, eller kålsalat med ristede mandler. 

 

Ingredienser

porsjoner

Grillet indrefilet av svin med spisskummen

  • 400 g indrefilet av svin
  • 0.5 ss spisskummen
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ts chillipulver
  • 1 ts mineralsalt
  • 1 ts paprikapulver
  • 0.25 ts kvernet sort pepper

Slik gjør du

Grillet indrefilet av svin med spisskummen

  1. Bland sammen krydderblandingen og smør inn hele indrefileten..
  2. Forvarm grillen.
  3. Grill fileten på direkte varme i 5 minutter på hver side.
  4. Legg den så til side (indirekte grilling) eller på en hylle inne i grillen og grill videre i 8-10 minutter, vend fileten, så 8-10 minutter på den andre siden.
  5. Bruker du termometer, så er det flott med en kjernetemperatur på 60 grader.
  6. Steketiden er selvfølgelig avhengig av temperaturen på grillen din, så du må nesten prøve deg litt frem.
  7. La kjøttet hvile 5 minutter på et fat før du skjærer det opp i 1 cm tykke skiver.
  8. Serveres til en god fargerik salat og litt rømmedip.